65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw
Start: Monument Juliana van Stolberg, Koningin Marialaan/hoek Juliana van Stolberglaan
Einde: Zonder titel (Aerobic cubism), hoek Reigensbergerweg/Finnenburg/Boekweitkamp
Fietsroute: ruim 1,5 uur
Introductie
Ooit stond aan de Bezuidenhoutseweg 575 de boerderij Mariahoeve. Daar is de nieuwbouwwijk die in 1953 door ingenieur Frits van der Sluijs werd ontworpen dan ook naar vernoemd. Waar vroeger polder was, verschenen tussen 1955 en 1965/70 maar liefst 7.000 nieuwe woningen voor zo’n 25.000 bewoners. Noodzakelijk om de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te verhelpen. Mariahoeve moest een stijlvolle wijk worden met uiteenlopende woningtypen voor verschillende inkomensgroepen.
Van der Sluijs keek voor zijn ontwerp naar het vooruitstrevende Scandinavië. Dat experimenteerde volop met verkaveling, de vorm van de stukken grond waarop werd gebouwd. In zijn Mariahoeve niet telkens dezelfde flats in telkens dezelfde strakke patronen zoals in Den Haag Zuidwest, maar een variatie aan woningtypen (hoge en lage flats, eengezinswoningen en villa’s) iedere keer anders gecombineerd en vormgegeven. Belangrijke reden voor de Rijksdienst Cultureel Erfgoed om Mariahoeve in 2011 te selecteren tot één van de belangrijkste wederopbouwwijken van ons land. Bijzonder en tegelijkertijd vanzelfsprekend zijn de ruim 30 kunstwerken in deze wijk. Die verschenen hier dankzij de nieuwe percentageregeling. Daarbij reserveerde de (rijks)overheid 1-1,5% van de bouwsom van nieuwbouw voor kunstopdrachten.
In 2023 is het 65 jaar geleden dat Mariahoeve het licht zag. Nog steeds is de hand van Van der Sluijs zichtbaar. Ook de nieuwbouw voegt zich naar zijn unieke ontwerp. Stap op de fiets en voel zelf hoe de flats hoog en laag elkaar afwisselen, hoe eengezinswoningen en villa’s daartussen verborgen liggen, hoe de ontwerper telkens heeft gezocht naar een andere oplossingen voor een afwisselende omgeving. Hoe het landschap, het stratenplan en het groen daarbij een rol spelen. Net als de kunstwerken.
Hoe werkt het?
De hele fietsroute is op de kaart uitgestippeld, het begin- en het eindpunt zijn gemarkeerd, net als de kunstwerken. Je kunt op elke locatie en op elk gewenst moment starten. Per beeld is een korte toelichting te lezen. Wil je meer weten over een specifiek kunstwerk? Klik dan op de link en zoek op titel, kunstenaar of via de plattegrond op straatnaam. Nieuwsgierig naar nog meer kunst op straat in Den Haag? Ga naar: bkdh.nl.