Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Isabellaland 1732-1874, Den Haag
Stadsdeel
Haagse Hout
GPS gegevens
52.0951694, 4.3690009 Bekijk op plattegrond
Te vinden op route
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Na de Tweede Wereldoorlog was de woningnood ook in Den Haag heel groot. In Zuidwest werd flink bijgebouwd. Halverwege de jaren vijftig ontstonden ook aan de kant van Wassenaar bouwactiviteiten. Architect en stedenbouwkundige Dudok had in zijn structuurplan van 1949 ook de Veen- en Binckhorstpolder tot locatie voor woningbouw bestempeld. In 1953 leverde ingenieur F. van der Sluijs een plan voor de nieuwbouwwijk Mariahoeve, vernoemd naar de gelijknamige boerderij in die polder. Zes buurten bevatte het plan van de stedenbouwkundige met veel groen en eigen voorzieningen. Door de afwisseling in laag- en hoogbouw en een minder strak stratenplan zou het beduidend minder monotoon worden dan het eerder gebouwde Den Haag Zuidwest. Aan de randen stond hoogbouw gepland. In het voorjaar van 1958 startte de bouw.
Op de nieuwe wijk was, zoals gebruikelijk destijds, de percentageregeling van toepassing. 1-1,5% van de bouwsom werd besteed aan kunst. Eric Boot is één van de kunstenaars die een opdracht kreeg om een werk te maken ter verfraaiing van de nieuwe wijk. Hij maakte een reliëf voor de gevel van één van de flats aan het Isabellaland.
Opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is Boot sinds 1963 als zelfstandig beeldhouwer actief. Hoewel zijn beelden en reliëfs soms doen denken aan de sculpturen van de beroemde Engelse beeldhouwer Henry Moore, kwam Boot op een heel andere manier tot abstractie. Waar Moore de natuur als uitgangspunt nam en daarom altijd figuratief bleef werken, construeerde Boot stelselmatig een eigen wereld uit abstracte, wiskundige vormen. Bovendien combineerde hij vaak meer dan één losse vorm tot een nieuw, spannend geheel. Zoals in zijn reliëf op de gevel aan het Isabellaland.