Gegevens kunstwerk

Titel

Waterfollie(s)

Kunstenaar

Adriaan Geuze

Jaar

2001

Materiaal

Staal, groen en water

Locatie kunstwerk

Adres

Aegonplein, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.091102356865, 4.3684169552948 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Wat doe je als het plein voor de deur van je hoofdkantoor aan het verpauperen is? Aegon koos voor de vlucht naar voren. In 1985 had deze verzekeraar zich gevestigd aan het toenmalige Mariahoeveplein naast het gelijknamige station. Ruim tien jaar later vroeg het bedrijf de gemeente Den Haag toestemming om de naam van het plein om te dopen tot Aegonplein. In ruil daarvoor zou de verzekeraar het plein op eigen kosten laten opknappen en twintig jaar lang onderhouden. Hoewel de gemeente zelden toestemming voor naamsverandering geeft, schreef Aegon in 1996 alvast een internationale prijsvraag uit voor een nieuw ontwerp van het plein. Het wereldberoemde Rotterdamse ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur West 8 won de eerste prijs. Nadat de gemeente in 1999 toestemming gaf voor de naamswijziging, realiseerde zij in 2001 hun ontwerp.

West 8 is in 1987 opgericht door landschapsarchitect Adriaan Geuze en heeft van het begin af aan op internationaal niveau ontwerpen geleverd voor complexe en grootschalige stedenbouwkundige vraagstukken, landschappelijke interventies en waterkanten, parken en pleinen. Bijvoorbeeld het Schouwburgplein in Rotterdam. Hun aanpak is altijd interdisciplinair geweest. Met hun ontwerpen adresseert West 8 tegelijkertijd eigentijdse problematiek als klimaatverandering, verstedelijking en infrastructuur.

Ook hun ‘Waterfollie’ voor het Aegonplein is zo’n grootschalig ontwerp. In de open ruimte tussen station, kantoren en woonwijk Mariahoeve bedacht het ontwerpbureau zeven structuren waarvan er zes in de loop van de tijd begroeid zouden raken met klimop en kamperfoelie. Zo brachten zij meer groen in een tamelijk stenige omgeving. Bovendien geven de folies meteen structuur aan het plein. Bijzonder levendig element is het watergordijn dat uit de folie komt die zich recht tegenover de ingang van het station midden op het plein bevindt. Een golvend rooster in de grond vangt het water op. Rood licht geeft het water in de avond een extra bijzonder effect.

Sluiten