Gegevens kunstwerk

Titel

Witte zwanen, zwarte zwanen

Kunstenaar

Henk Krijger

Jaar

1962

Materiaal

Metaal

Locatie kunstwerk

Adres

Ametisthorst 241, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.094098158268, 4.3614367259338 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Witte zwanen, zwarte zwanen,

Wie gaat er mee naar Engeland varen,

Engeland is gesloten,

De sleutel is gebroken,

Is er dan geen enkele man,

Die de sleutel maken kan?

Ga door, ga door,

Van achteren en van voor.

Bij dit traditionele kinderliedje uit de 19e eeuw begint de geschiedenis van dit metalen reliëf aan de muur van de Waalse Louise de Colignyschool. De zwanen en de forse figuur met een enorme sleutel waarover het liedje rept, zijn duidelijk herkenbaar. Je zou denken dat Engeland over Groot-Brittannië gaat, maar waarschijnlijk doelt dit liedje op engel-land, het land van de engelen. En dan staat de grote figuur voor Jezus Christus die als – zoon van een – timmerman de sleutel van de hemel repareert. Matthew 6, 25-34.

De voorstelling is gemaakt door boekillustrator en kunstenaar Henk Krijger. Tussen 1950 en 1969 kreeg hij meer dan 50 opdrachten van scholen, en ziekenhuizen voor decoratie aan de wand. Daaronder ook een aantal scholen in Den Haag Zuid-West. En de Louise de Colignyschool in Mariahoeve. In al zijn voorstellingen en kunstwerken wist hij het diep menselijke en religieuze te combineren met pretentieloze vormen. Bij hem geen opsmuk, maar de essentie die hij op een toegankelijke manier voorschotelde aan de kijker. Vanwege zijn grafische achtergrond zien veel van zijn voorstellingen en beelden eruit als eenvoudige tekeningen. Juist daardoor hebben ze grote kracht.

Toen de Waalse Louise de Colignyschool toe was aan nieuwbouw hebben de toenmalig directeur samen met betrokken en kunstliefhebbende buurtbewoners ervoor gezorgd dat het reliëf van Krijger opnieuw op de gevel van de school terecht kwam. Vanwege de slechte staat van het oorspronkelijke reliëf, is uiteindelijk besloten tot het maken van een replica. Omdat het beschikbare muuroppervlak beperkter was bij de nieuwbouw, is ook de schaal van de replica een slag kleiner dan het origineel. De voorstelling is echter hetzelfde. Sinds het najaar van 2023 hangt Witte zwanen, zwarte zwanen naast de ingang van het nieuwe schoolgebouw. Zo kreeg dit naoorlogse reliëf een tweede leven. En ook nu contrasteert het zwarte reliëf goed met de lichte schoolmuur.

Sluiten