Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel (Aerobic cubism)

Kunstenaar

Ferry Simonis

Jaar

1989

Materiaal

Staal, beschilderd

Afmetingen

h. 700 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Reigersbergerweg, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.087573425998, 4.3566360550476 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een reeks lichtblauwe kubussen siert de middenberm van de Reigersbergenweg. De maker, Ferry Simonis, groeide op in Mariahoeve. Deze naoorlogse wijk is gebouwd volgens de toen geldende idealen van het ‘Nieuwe Bouwen’: strak, helder, licht, lucht en ruim. Met zijn blokken refereerde de kunstenaar aan het constructivistische karakter van de bebouwing.

Simonis was een laatbloeier. Hij begon zijn loopbaan als kunstenaar pas nadat hij op 32-jarige leeftijd de avondopleiding grafiek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag had afgerond. Aanvankelijk werkte hij figuratief, maar geleidelijk nam bij het etsen de etsplaat een voornamere plaats in dan de afdruk. Door het verbuigen van de plaat met de ingeëtste lijnen, ontstond optisch een intrigerend effect. Zijn materiaal werd het metaal en het vervormen leidde tot driedimensionale werken als deze reeks kubussen.

Hun oorsprong wordt niet verloochend want de vormgeving van de beelden is even grafisch als het platte werk. De driedimensionaliteit voegt echter een kwaliteit toe: de hellende constructie, de kleurovergangen en de wisselende schaduwwerking maken van de sculptuur een voortdurend veranderend beeld. Niet voor niets was de werktitel ‘Aerobic Cubism’: een goede naam voor een licht swingend kunstwerk.

Begin jaren negentig verruilt Simonis zijn rol als kunstenaar voor die van organisator van literaire evenementen. ‘Dichter aan Huis’ is een van zijn bekendere projecten.

Sluiten