Gegevens kunstwerk

Titel

Europa

Kunstenaar

Dirk Bus

Jaar

1965

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 160 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Hofzichtlaan, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.091493950341, 4.3654530401249 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Met één hand houdt een halfnaakte vrouw zich vast aan een van de hoorns van de stier waarop zij zit. Haar voeten zweven door de vaart half in de lucht. Angstvallig kijkt zij ondertussen over haar schouder alsof zij daar vandaan redding verwacht. Dit tafereel in brons bevindt zich op het grasveldje voor de kopse kant van de flats aan de Finnenburg in Mariahoeve. De Haagse beeldhouwer Dirk Bus heeft deze voorstelling gebaseerd op een verhaal uit de klassieke oudheid dat gaat over de Phoenicische prinses Europa. Vandaar ook dat de titel van het beeld ‘Europa’ luidt. Oppergod Zeus  – Jupiter voor de Romeinen – was verliefd op haar geworden. Om bij haar te kunnen zijn, had hij zichzelf veranderd in een witte stier. Eenmaal op de stier geklommen, werd het prinsesje geschaakt. De stier vluchtte met haar de zee in en zwom naar Kreta.

Het is niet zo gek dat dit beeld juist op deze plek is komen te staan. De straten in dit stuk van Mariahoeve dragen namen van Europese landen, zoals Hongarenburg, Finnenburg en Vlamenburg. Daarnaast vormt het dynamische beeld een mooi contrast met de strak geordende omgeving en de functionele flats die hier in de jaren zestig zijn gebouwd.
Hoewel je om het beeld heen kunt lopen, heeft de sculptuur meer het karakter van een reliëf dan dat van een driedimensionaal beeld. Aan de voorkant valt er beduidend meer te zien dan aan de achterzijde. Het lijkt erop dat Bus bij het maken heeft geweten dat het beeld voor een flatmuur zou komen te staan. Overigens is ‘Europa’ niet het enige beeld van Bus in Den Haag. Hij was een veelgevraagd beeldhouwer en vervaardigde voor de hofstad zowel vrijstaande beelden als architectuur gebonden sculpturen.

Sluiten