Gegevens kunstwerk

Titel

Gevelbekroning

Kunstenaar

S. Severijn

Jaar

1882

Materiaal

Natuursteen

Locatie kunstwerk

Adres

Landgoed Marlot/Reigersbergen, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.100213480114, 4.3523109187713 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Dat is toch wel even verwarrend. Maak je een wandeling op landgoed Marlot-Reigersbergen dan tref je daar aan het eind van het Canal Grande tegen het fraaie groen een monumentaal reliëf aan met twee dames aan weerszijden van het Haagse stadswapen. Loop je echter in de binnenstad van Den Haag langs het oude stadhuis, dan prijkt daar bovenop de gevel aan de kant van het Kerkplein een reliëf met een op het oog identieke voorstelling.

Bij Marlot blijkt het om een kopie te gaan van het reliëf op het oude stadhuis. Den Haags eerste raadhuis werd in 1565 aan de Groenmarkt opgetrokken. Tussen 1733 en 1739 kwam daar aan de kant van de Grote Kerk een nieuwe vleugel bij van de beroemde architect Daniel Marot. De gevelbekroning middenin is van beeldhouwer J.B. Xaverij (1697-1742). Rechts van het stadswapen verbeeldde hij met de weegschaal de Gerechtigheid, links gaf hij de Voorzichtigheid met de gebruikelijke spiegel weer.

In 1882 besloot het stadsbestuur opnieuw tot een uitbreiding van het stadhuis. Dit keer kreeg het pand er een nieuwe vleugel bij aan de zijde van de Dagelijkse Groenmarkt. Ter bekroning van die gevel kreeg steenhouwer S. Severijn de opdracht een eenvoudige kopie van het reliëf van Xaverij te maken. De vrouwen dragen bijvoorbeeld geen attributen.

Toen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw die laatste uitbreiding werd gesloopt ten behoeve van de nieuwe raadszaal van architect Zandstra, werd het reliëf van Severijn op voorstel van de directeur Rijksdienst voor de Monumentenzorg bewaard. Rond 1980 kreeg het een plaats op landgoed Reigersbergen waar het in de loop van de jaren verpauperde. Toen de gemeente besloot het landgoed een opknapbeurt te geven, werd ook de gevelbekroning gerestaureerd. Het kreeg een prominentere plaats. Sinds 2011 bevindt het gerestaureerde reliëf zich aan het eind van het kanaal. Daar kunnen wandelaars het vanuit elke hoek goed zien.

Sluiten