Gegevens kunstwerk

Titel

Moderne stad

Kunstenaar

André Volten

Jaar

1965

Materiaal

Staal

Afmetingen

h. 900 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Bezuidenhoutseweg, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.097183811063, 4.356401741114 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Doorgaans worden de constructivistische beelden van André Volten als ‘minimalistisch’ getypeerd. Volten is niet geïnteresseerd in de poëtische uitstraling van een sculptuur maar in de architectonische eigenschappen. Hij realiseerde zijn objecten grotendeels in samenwerking met architecten en stedenbouwkundigen.

André Volten wordt gezien als één van Nederlands bekendste beeldhouwers en ‘omgevingskunstenaars’. Zijn voorbeeldfunctie is onomstreden. Veel kunstenaars traden in zijn voetsporen en maakten vergelijkbare beelden. Zelden bereikten deze navolgers echter hetzelfde niveau. Volten bouwde een volstrekt eigen ‘imperium’ op van messing, graniet en vooral roestvrijstalen beelden met een technisch, afstandelijk en industrieel karakter.

Vormonderzoek staat steeds centraal in het werk van Volten. Weerkerende elementen zijn onder meer de kubus, de bolvorm en de in de bouw gebruikte H- en U-balken.
Hoewel Voltens oeuvre sterk verbonden is met de baanbrekende afstandelijke abstractie in de beeldhouwkunst, is het niet moeilijk om weg te dromen bij zijn ‘Moderne stad’.

Dit ijzeren beeld staat in het plantsoen aan de Bezuidenhoutseweg nabij de flats tegenover de ingang van park Marlot. Iedereen die iets heeft met stedenbouw zal er moeiteloos de skyline van een moderne metropool in ontdekken. De contouren van een wereldstad zijn gevangen in een complex geheel van vormen die op elkaar gestapeld en aan elkaar geschakeld zijn, waardoor het object zowel naar links en rechts uitwaaiert als omhoog torent en naar het firmament reikt.

De beeldhouwer heeft een soort maquette van een compacte stad geconstrueerd die ongeveer halverwege horizontaal in twee helften gesneden is waardoor het lijkt alsof het stadssilhouet weerspiegeld wordt in een donker wateroppervlak. Voltens visie op de moderne stad reflecteert het ideaal van een nieuwe wereld dat in de jaren twintig van de 20e eeuw voor het eerst zichtbaar werd in de beeldende kunst en architectuur van de Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid en dat in de jaren vijftig een logisch vervolg kreeg.

Sluiten