Website Buitenkunst Den Haag lanceert eerste wandelroute

Den Haag, 20 december 2021

Wandelroute Rondje Centrum vanaf 20 december online

Even een frisse neus halen tijdens de feestdagen? En ook nog eens nieuwe dingen ontdekken? Kom naar het centrum van Den Haag en loop het Rondje Centrum: een wandelroute op de website Buitenkunst Den Haag (bkdh.nl) die langs een kleine twintig kunstwerken voert. Sommige van die beelden ken je misschien al, andere niet. Je belandt op onverwachte plekken en komt onderweg figuren tegen van divers pluimage – veel eerbiedwaardige heren en één imponerende dame, een gigantische, gitzwarte kraai en verstopte, cryptische tekens. De kunst op straat laat je de stad van een andere kant zien.

Ian Hamilton Finlay, Et in Arcadia Ego, 1998. Foto: Rob Kollaard.

Oswald Wenckebach, Joan Melchior Kemper, 1938. Foto: Ralph Kamena

Jan van der Ploeg, Wall Painting no.294, 2010. Foto: Ralph Kamena.

Igor Mitoraj, Per Adriano, 1993. Foto: Ralph Kamena

Zoro Feigl, Echo, 2018. Foto: Ralph Kamena

Afgelopen zomer heeft Stroom Den Haag in opdracht van de gemeente een website gelanceerd met uitgebreide informatie over alle kunstwerken die in de stad op straat staan. Het startschot werd door wethouder Van Asten gegeven toen stadsdeel Centrum met ruim 170 beelden online ging. Sindsdien is er elke maand nieuwe informatie bijgekomen, telkens van een ander stadsdeel. Inmiddels zijn de buitenkunstwerken van alle stadsdelen op de site te vinden en staat de teller op ruim 525 beelden. Mede dankzij de hulp van het publiek groeit dit aantal nog steeds.

Om de rijkdom aan buitenkunst in Den Haag verder onder de aandacht te brengen, ontwikkelt Stroom komende jaren een serie wandel- en fietsroutes. Rondje Centrum is de eerste in die reeks: een wandeling van 1,5 uur die je behalve met prachtige kunstwerken ook in contact brengt met de Haagse Beek, unieke gebouwen, overdonderende kleurbanen, Hagenaars en Hagenezen.

De wandeling is gratis en via de website bkdh.nl voor iedereen beschikbaar. Wie liever een papieren plattegrond in handen heeft, kan een pdf met de wandelroute en informatie downloaden om zelf te printen. Net als de website is ook de wandeling zowel in het Nederlands als in het Engels. Toekomstige routes ontsluiten de buitenkunst in andere stadsdelen of op thema.

Sluiten