Ontdekkingstocht Kunst in Ypenburg nieuw op website BKDH.nl

Fietstocht door jarig Leidschenveen-Ypenburg online www.bkdh.nl
Vanaf vrijdag 21 oktober a.s. is er een nieuwe fietsroute gratis te downloaden van de website Buitenkunst Den Haag (BKDH.nl). Het twintigjarig jubileum van Vinex-wijk Leidschenveen-Ypenburg was aanleiding voor deze ontdekkingstocht. Bij de start van dit stadsdeel was de grote vraag: hoe krijg je ziel in een gloednieuwe woonwijk? Kunst kreeg ruim baan om die bezieling tot stand te brengen. Vandaar dat er hier nu zoveel bijzondere kunstwerken te zien zijn: een kapelletje op een terp, een hele zwerm vogelkoppen op dakranden en gevels en niet te vergeten drie reusachtige paddenstoelen met helikopterwieken. Genoeg aanleiding om al dat moois in de eigen buurt of stad te ontdekken. Buitenlandse bezoekers komen er zelfs speciaal voor naar de wijk!

De Terp, Dennis Lohuis en Laurens Kolk, 2009

Uniek voor Nederland is het project Kunst aan Huis in Ypenburg. Bewoners van deze wijk konden in 2005 gratis een kunstwerk uitkiezen dat op of aan hun huis een plekje moest krijgen. Acht kunstenaars creëerden een kunstwerk in oplage. In twee ‘zwermen’ landden de kunstwerken dwars doorYpenburg. Vandaag de dag bieden zo ruim 200 huizen plaatsaan kunst. Goed zichtbaar vanaf de straat én, bij verhuizing mogen ze niet mee.
Met Kunst in de Vinex fiets je langs al deze spannende kleinere én monumentale kunstwerken terwijl je tegelijkertijd een indruk krijgt van de enorme diversiteit aan huizen, buurten en sferen in Leidschenveen en Ypenburg. Stap op de fiets en laat je verrassen door Vinex en kunst!
Via de website BKDH.nl is de fietstocht voor iedereen gratis beschikbaar. Je kunt de route digitaal volgen op je mobiel. Of voor vertrek een plattegrond met route zelf printen. Daarvoor staat een pdf op de site om te downloaden. De route is bovendien tweetalig (NL/EN).
Meer over BKDH.nl
Sinds de zomer van 2021 biedt de website BuitenkunstDenHaag.nl uitgebreide informatie over alle kunstwerken die in de stad Den Haag op straat staan. Met de teller op ruim 550 beelden zijn inmiddels bijna alle buitenkunstwerken van alle stadsdelen op de site te vinden.Dit aantal groeit nog steeds, mede dankzij de hulp van het publiek.
Stroom Den Haag heeft de website in opdracht van de gemeente gelanceerd en verzorgt komende jaren zowel het beheer als het programma. Om meer mensen kennis te laten maken met de rijkdom aan buitenkunst in Den Haag, ontwikkelt Stroom onder meer een serie wandel- en fietsroutes. Rondje CentrumRondje Zuiderpark en Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp zijn al eerder gelanceerd.
Sluiten