Lancering BiG de Beeldengalerij Den Haag

Den Haag, 3 oktober 2021

Haagse Beeldengalerij gaat BiG

Gisteren zaterdag 2 oktober werd vlakbij de Grote Markt in Den Haag een nieuw initiatief gepresenteerd dat kunst in de openbare ruimte toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking. Stichting Oren en Ogen Tekort lanceerde de eerste audioserie voor slechtzienden over kunst in de openbare ruimte. Hoofdrolspeler in deze serie is De Beeldengalerij van P. Struycken. Om de 25 meter staat op het Spui, de Grote Markt en de Kalvermarkt een sculptuur op een sokkel. Meer dan veertig beelden in totaal. Met Beeld in Geluid (kortweg BiG) kan nu daadwerkelijk iedereen 24/7 deze kunst beleven.

Initiatiefnemer Stichting Oren en Ogen Tekort streeft er sinds mei 2019 naar kunst en cultuur toegankelijk te maken voor slechtzienden. Daartoe ontwikkelde de stichting al rondleidingen in musea en stadswandelingen met een gids langs kunst in de openbare ruimte. Sinds zaterdag is daar een nieuwe mogelijkheid aan toegevoegd: BiG, Beeld in Geluid. Via een audiofragment is een beschrijving van het beeld te beluisteren. Mooi of lelijk is niet aan de orde, over de betekenis gaat het evenmin. Wel is er een objectieve beschrijving te horen van hoe het kunstwerk eruitziet. Zo kan iedere slechtziende zich een eigen beeld vormen van een kunstwerk.

De audiofragmenten zijn op de website BuitenKunst Den Haag (bdkh.nl) te vinden onder de teksten van alle sculpturen uit De Beeldengalerij. Klik daar opĀ extra link om naar de beeldbeschrijving te luisteren. En neem ook eens een kijkje op: https://www.orenenogentekort.nl/big-ook-bij-jou-in-de-buurt.

Sluiten