Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Haags Kunstenaarscollectief

Jaar

1990

Materiaal

staal en graniet

Afmetingen

h. 800 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Huygenspark, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.072845202652, 4.3226075844086 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘In opdracht van het Woonkomitee Stationsbuurt 1986-1990. Bob Bonies, Onno Ernst, Heiner Holtappels, Boudewijn Korber, Barney de Krijger, Adriaan Nette, Peter van Oorde, Marlies van der Riet.’ Deze tekst staat op een metalen doos bij het kunstwerk in het Huygenspark bij de Stationsweg. Het werk ter viering van de afronding van een grootscheepse stadsvernieuwingsoperatie in de wijk is gemaakt door deze groep Haagse kunstenaars.

Opgebouwd uit eenvoudige vormen bezit het object in het Huygenspark kenmerken van verschillende kunststromingen. Maar omdat acht kunstenaars met uiteenlopende oeuvres en werkwijzen voor deze gelegenheid samenwerkten, kun je het eindresultaat ‘gewoon’ abstract noemen.

De vier stalen palen van het object lijken op een omgekeerde piramide, waarvan alleen de schuine ribben zijn weergegeven, en die met zijn top in de betonnen vloerplaat steekt. Deze geometrische vorm levert niet alleen een fraai esthetisch effect op, het wijken van de palen aan de bovenzijde is ook nodig om de loodzware blokken graniet tussen de palen in de lucht te houden. Vergelijkbaar met een was, zwaar van het vocht, die tussen twee stokken aan de lijn is opgehangen. Hangend aan strakgespannen staalkabels lijken de granietblokken echt te zweven, alsof ze niets wegen. Hiermee hebben de kunstenaars een spannend contrast tussen werkelijkheid en illusie tot stand gebracht.

Sluiten