Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Jan Snoeck

Jaar

1979

Materiaal

Keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

Warmoezierstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.074647119166, 4.3009465693115 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Daar zit hij gezellig naast de tijdelijke entree van het Westeinde Ziekenhuis. Het zou met gemak ook een zijkunnen zijn, of een hen. Dat maakt niet uit, want iedereen voelt op zijn klompen aan dat beeldhouwer Jan Snoeck een mensfiguur heeft willen uitbeelden. In heel Den Haag duiken zijn kleurrijke figuren van keramiek op.

Snoeck geniet grote bekendheid in Nederland met zijn grote beelden in spetterende kleuren. Omdat hij als beeldhouwer zo graag met kleur wilde werken, stapte hij rond zijn veertigste over op keramiek. Dat materiaal bleef hij de rest van zijn leven trouw. In dit materiaal probeerde hij met zo weinig mogelijk vorm de essentie van een mensfiguur weer te geven. Een rolletje klei werd voor hem het uitgangspunt. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Door ze bijvoorbeeld een grote neus of een stoel te geven, of op bed te leggen – zoals verderop bij de parkeerplaats een heel rijtje bedden met zieken staat – krijgen zijn rudimentaire vormen algauw menselijke trekken. En dat maakt het een typische Snoeck.

Dit beeld maakt deel uit van de kunstcollectie van het Westeinde Ziekenhuis, onderdeel van het Haaglanden Medisch Centrum. Oorspronkelijk stond het binnen in de entreehal. Maar toen de hoofdentree aan de Lijnbaan dichtging vanwege verbouwing, heeft het ziekenhuis het beeld bij de tijdelijke ingang aan het Westeinde neergezet. Daar verwelkomt hij vrolijk alle mensen. Iedere dag weer.

Sluiten