Gegevens kunstwerk

Titel

Voetbalkeeper

Kunstenaar

Peter Kortekaas

Jaar

1983

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 150 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Voorthuizenstraat, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.065053011954, 4.2818206746258 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Caught in the act’ is een bekende Engelse uitdrukking. In het Nederlands zou dat vertaald kunnen worden met ‘gevangen in het moment van volle actie’. Wie het beeld ‘Voetbalkeeper’ van Peter Kortekaas ziet, begrijpt onmiddellijk wat daarmee bedoeld wordt. De bronsfiguur verbeeldt een sportman die is gevangen in het moment. Hij heeft de bal klemvast in zijn handen en maakt aanstalten om die weer in het spel te brengen. De actie is voorgoed bevroren en vereeuwigd in brons.

De voetbalkeeper is kenmerkend voor de directe stijl en werkwijze van Kortekaas. Hij legt kippen, paarden, hazen, geiten, kamelen, voetballers en andere (sport)mensen steeds vast in volle actie. Dynamiek en beweging zijn eerder regel dan uitzondering. Dat geldt voor het beeld van de uiterst geconcentreerde keeper bij de entree van de voetbalvelden van het sportcomplex aan de Voorthuizenstraat en het gaat ook op voor de vrije plastieken die in brons zijn uitgevoerd.

Kortekaas ontving zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboortestad Den Haag. Hij gaf enige tijd les aan diezelfde academie en aan de Vrije Academie in dezelfde stad. Dat zijn hoofdvak ‘anatomie’ was, zal niemand verbazen. Als beeldhouwer slaagt hij erin om de maximale expressiemogelijkheden uit de verbeelding van het menselijk lichaam te halen. Maar ook de specifieke fysieke kenmerken van dieren worden door hem trefzeker in bronzen beelden gevangen. Soms neigt hij naar een karikaturale weergave. Dat doet hij om bepaalde aspecten of karaktertrekken te benadrukken of om een humoristische of ironische wending aan het beeld te geven.

In de beelden van Kortekaas zijn de sporen van het modelleren zichtbaar gebleven. Het onregelmatige oppervlak van de bronsplastieken is het directe gevolg van het vingervlugge kneden van de klei. De levendigheid van de beelden wordt daardoor versterkt.

Sluiten