Gegevens kunstwerk

Titel

Vijf objectengroep

Kunstenaar

Koos Flinterman

Jaar

1982

Materiaal

aluminium

Locatie kunstwerk

Adres

Seinpoststraat, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.106107623103, 4.2824530814197 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Zwembad De Blinkerd aan de Seinpoststraat is met zijn zeshoekige vorm en flinke koepel een karakteristiek pand. Toen kunstenaar Koos Flinterman gevraagd werd om dit gebouw te verfraaien met beeldende kunst, nam hij de architectuur daarvan dan ook als uitgangspunt. Volgens hem geeft de koepel geen duidelijke richting aan het pand, noch zorgen de vele glaswanden door het overhangen van diezelfde koepel voor het benodigde licht en de benodigde ruimte. De markante koepel heeft vooral effect op de beleving van de ruimte zelf. Dit laatste wordt benadrukt doordat het sportcomplex in het voormalige zogenoemde ‘Balkengat’ ligt. Vroeger werd in deze kleine, lagergelegen plas hout nat gehouden. De ruimtelijkheid die daardoor ontstaat, wilde Flinterman benadrukken.

Daartoe plaatste hij aan de buitenkant vijf objecten, elk bestaande uit een of meer rechthoekige en rechtopstaande panelen. De objecten zijn neergezet in het verlengde van de zes hoeken en zijn gespoten in gradaties pasteltinten van twee kleuren (groen en blauw). Daardoor ontstaan er twee reeksen. Vanuit verschillende gezichtspunten is er steeds een ander object met een andere kleur zichtbaar.

Met zijn vijfdelige artistieke ingreep beïnvloedt Flinterman de ruimtebeleving rond het sportcomplex. Tegelijkertijd manoeuvreert hij op het breukvlak tussen architectuur, design en autonome kunst. Deze toegepaste werkwijze is kenmerkend voor hem. Als kunstenaar, tentoonstellingsmaker en docent aan de Design Academy in Eindhoven had hij de behoefte om grenzen tussen beeldende kunst, architectuur, design en mode te verkennen en te overschrijden.

Die behoefte strookt met de opleiding omgevingsvormgeving die Flinterman genoot aan de kunstacademie in Arnhem, beter bekend als de Arnhemse School. Van docenten als Peter Struycken leerde hij hoe hij vorm en kleur zodanig in een buitenruimte met bebouwing kon aanbrengen en structureren, dat het een leefbaarder omgeving opleverde.

Sluiten