Gegevens kunstwerk

Titel

Versterkte hoeklijn 2

Kunstenaar

Joop Pellinkhof

Jaar

1974

Materiaal

Staal, beschilderd

Afmetingen

h. 90 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Het Kleine Loo, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.088236203946, 4.3515632305292 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Hoe interessant kan een vierkant zijn? Behoorlijk interessant. Dat is te zien aan ‘Verstekte hoeklijn II’ die Joop Pellinkhof in 1980 op het gazon plaatste aan Het Kleine Loo op de hoek met de Gerstkamp. Het basisbestanddeel van deze 90 centimeter hoge sculptuur heeft Pellinkhof gevormd uit vierkanten van verstek gezaagde en aan elkaar gelaste stalen profielen. De vierkanten hebben niet allemaal hetzelfde formaat. Pellinkhof stapelde ze van klein onderop via groot middenin naar klein bovenin. Maar dat niet alleen: hij draaide de profielen ook nog eens ten opzichte van elkaar, zodat de sculptuur een ‘twist’ kreeg.

Pellinkhof is een beeldhouwer met een duidelijke voorkeur voor staal. De vakkundige wijze waarop het beeld is gezaagd en gelast, verraadt behalve een kunstopleiding ook een opleiding aan een technische school. Pellinkhof deed beide. Het gebruik van staal mag karakteristiek voor hem zijn, eveneens typerend voor deze beeldhouwer zijn de contrasten tussen het organische en het geometrische. Dat is ook in zijn andere beelden in Den Haag terug te zien. Bij dit beeld is de basis duidelijk geometrisch, maar wat opvalt is dat het staal bovenin lichter van kleur is en dichter bij de grond donkerder. Dat kleurverloop is niet per ongeluk ontstaan als gevolg van een verweringsproces. Nee, Pellinkhof heeft dit kleurverloop expliciet aangebracht. Daarmee heeft hij de relatie tussen de hemel en de aarde willen aangeven.

Over de locatie van zijn beeld is de kunstenaar tevreden. Daarover vertelt hij in het wijkblad ‘Blokje Om’ in juni 1980: ‘Ik vind het beeld daar op die hoek heel goed geplaatst, die schuine lijnen zijn een goed contrast met de vele horizontale en verticale lijnen van de toch wel saaie architectuur van de flats.’

Sluiten