Gegevens kunstwerk

Titel

Variant op ring I

Kunstenaar

Hans Kleyweg

Jaar

1981

Materiaal

granito

Afmetingen

h. 193 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Melis Stokezijde, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.0356007821245, 4.25691971178705 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het belangrijkste verschil tussen de eerste ‘Variant op ring’ en de tweede versie: de eerste variant is gesloten en rust op een stevige poot, terwijl de tweede variant aan de onderkant min of meer opengewerkt is.
Belangrijker dan deze verschillen zijn de opmerkelijke overeenkomsten tussen beide variaties op de ringvorm. In beide gevallen wijken ze duidelijk af van de volmaakte cirkel. De opening is niet rond maar min of meer ovaal. Een andere overeenkomst tussen beide granito beelden is dat ze sterk versmolten zijn met de sokkel. De vormen van sokkels en beelden zijn met zorg op elkaar afgestemd.

De ‘ringen’ van beeldend kunstenaar Hans Kleyweg zijn geen gewone ringen maar abstracte vormen met een opening in het midden. Alles draait om de harmonie en rust die samenhangen met de cyclische vorm. De beeldhouwer heeft de ringen zodanig vormgegeven dat ze een beetje lijken te bewegen. Net als veel tijdgenoten zoekt ook Kleyweg in zijn werk naar nieuwe mogelijkheden om op basis van geometrische abstracte uitgangspunten te komen tot een nieuwe en authentieke vormentaal die afwijkt van het strenge constructivisme. Daarbij streeft hij naar een doeltreffende vertaling van abstracte begrippen als ritme, dynamiek en structuur en zoekt hij bovendien naar speelse afwijkingen van vaste vormpatronen.

Sluiten