Gegevens kunstwerk

Titel

Twee vrouwen en kind op bank

Kunstenaar

Bram Roth

Jaar

1961

Materiaal

brons

Afmetingen

h. 135 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Eeldeplantsoen, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.043196672037, 4.276559769324 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Bram Roth heeft met zijn beelden en zijn lidmaatschap van kunstenaarsgroep Verve beslist bijgedragen aan het nieuwe elan binnen de Haagse beeldende kunst na de Tweede Wereldoorlog. De gestileerde, moderne vormbehandeling van Roth was destijds een antwoord op de enigszins statische beeldhouwkunst van de dertiger jaren.

Een voorbeeld van een sculptuur waarin het nieuwe elan tot uiting komt, is de brons ‘Twee vrouwen met kind op bank’ uit 1961 dat vier jaar later op het Eeldeplantsoen werd geplaatst: een figuratief beeld, dat uit abstracte volumes is opgebouwd. Iets gereduceerd en bijgewerkt nam Roth de kegel als uitgangspunt voor armen en benen en de ovaal voor het lichaam. Hiermee hebben de figuren een fors postuur gekregen. Alleen de gezichten, handen en voeten zijn verfijnd. Zo ontstaat een mooi contrast tussen subtiliteit en het grote gebaar, waardoor de vrouwen tegelijk lieflijk en krachtig zijn.

Verder heerst er rust in de dynamische opzet. Rust straalt van de volkomen ontspannen vrouwen af. Haar aandacht gevangen door het kind op de arm van de ene vrouw, houdt de andere vrouw een rammelaar omhoog. De dynamiek zit in de gebaren, maar toch vooral in het feit dat de vrouwen niet naast, maar tegenover elkaar zitten. Een originele opzet, waardoor het beeld van welke zijde ook bekeken, fascineert.

Sluiten