Gegevens kunstwerk

Titel

Tonnenmonument

Kunstenaar

Phil van de Klundert

Jaar

1979

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Dr. Lelykade, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.097927149048, 4.2666672921043 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Ze staan klaar voor onmiddellijk gebruik. Althans zo zien de opgestapelde haringtonnen op het winderige talud op de hoek van de Dr. Lelykade en de Zeesluisweg er uit. De vissersboten die de haven van Scheveningen binnenvaren hebben hun vaatjes met haring hier zo geparkeerd. Klaar om met vorkheftrucks opgepakt te worden voor verder transport. Bij nadere beschouwing blijken de tonnen echter van koper en niet van hout en zitten ze zelfs aan elkaar vast.

Het beeld is gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de haven van Scheveningen. Een speciale commissie nodigde drie beeldhouwers uit een ontwerp te maken voor een sculptuur in de haven. De bevolking mocht daar het uiteindelijke beeld uit kiezen. Het werd het ‘Tonnenmonument’ van Phil van de Klundert. Een veelgehoorde naam in Den Haag.

De Haagse beeldhouwer geniet vooral bekendheid met zijn abstracte, constructivistische beelden. Ondanks de hoge abstractiegraad van een groot deel van zijn oeuvre heeft hij ook figuratief werk gemaakt. Een goed voorbeeld daarvan is het ‘Kunstfruit’ dat hij in 1975 oorspronkelijk voor het ziekenhuis Leyenburgh heeft bedacht. Sinds 2000 bevindt het fruit zich in het Zuiderpark. In 2007 heeft alleen nog de banaan de tijd kunnen doorstaan. Net als bij zijn ‘Kunstfruit’ koos Van de Klundert ook bij zijn ‘Tonnenmonument’ voor de haven van Scheveningen bewust voor een duidelijk aan de werkelijkheid refererende vorm. Daarmee wil hij deze beelden voor iedereen toegankelijk maken.

Sluiten