Gegevens kunstwerk

Titel

Plaquette Droogleever-Fortuijn

Kunstenaar

Corinne Franzen-Heslenfeld

Jaar

1939

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Veluweplein, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

Te vinden op route

Rondje Zuiderpark

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Je zou het nu niet zeggen, maar het Zuiderpark is oorspronkelijk aan de rand van de stad in de weilanden aangelegd. H.P. Berlage legde er in 1908 een eerste grondslag voor. Deze architect vond het belangrijk dat de arbeiders in zijn stadsuitbreiding gelegenheid kregen zich lichamelijk en geestelijk te ontwikkelen. Daarom plande hij in zijn volkspark behalve een zwembad en voetbalclub ook een volkshuis met bibliotheek. Uiteindelijk ontwierpen Pieter Westbroek (directeur Gemeentelijke Plantsoenendienst) en Dirk Tersteeg (tuinarchitect) het park zonder volkshuis, maar mét sportfaciliteiten. In 1936 werd het Zuiderpark geopend.

Dat de sportfaciliteiten gehandhaafd bleven, is (mede) te danken aan Pieter Droogleever Fortuijn (1868-1938). Als wethouder van Financiën, later van Openbare Werken en Volkshuisvesting (1913-1923) zag hij het belang van sport in voor de opvoeding en voor de volksgezondheid. Gezien zijn rol voor het Zuiderpark kwam er een jaar na zijn dood een groep mensen bij elkaar om bij het park een gedenkteken voor hem te realiseren.

Hoe dat gedenkteken precies tot stand is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Zeer waarschijnlijk is dat beeldhouwer Corinne Franzen-Heslenfeld hiervoor werd benaderd. Zij is ook degene die in dezelfde periode de twee grote sculpturen maakte die de hoge pilonen bij de ingang van het Zuiderpark sieren. Bovendien ontwierp zij in dezelfde tijd een plaquette van Droogleever Fortuijn voor de Maastunnel in Rotterdam. Bij de aanleg van deze tunnel had Droogleever Fortuijn, destijds in zijn functie van burgemeester van Rotterdam, eveneens een stimulerende rol gespeeld.

Ter illustratie van de betekenis van Droogleever Fortuijn is links van diens portretmedaillon een reliëf te zien met de haven van Rotterdam. Rechts bevindt zich de Hofvijver in Den Haag. In tegenstelling tot de gestileerde, statische en meer dan levensgrote man en vrouw die Franzen-Heslenfeld op de pilonen plaatste, heeft zij deze reliëfs meer natuurgetrouw weergegeven.

Mocht u meer informatie hebben over deze plaquette, dan stellen wij het op prijs als u contact met ons opneemt via info@bkdh.nl. Zo helpt u ons deze site meer compleet te maken.

Sluiten