Gegevens kunstwerk

Titel

Object

Kunstenaar

Lon Pennock

Jaar

1972

Materiaal

Cortenstaal

Afmetingen

h. 4 m

Locatie kunstwerk

Adres

Segbroeklaan/Ieplaan, Den Haag

Stadsdeel

Segbroek

GPS gegevens

52.082742666337, 4.2716438272309 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Hoewel hij graag tekent en collages maakt, manifesteert Lon Pennock zich vooral als beeldhouwer. In zijn geboorteplaats Den Haag onderstrepen diverse beelden in de openbare ruimte zijn voorkeur voor denken in ruimtes, vlakken en volumes. Het object dat hij oorspronkelijk voor Academie De Laan aan de Morsestraat heeft gemaakt, is daar een goed voorbeeld van. De opwaarts gerichte, lineaire vorm vertoont sterke overeenkomsten met ruimtelijke objecten van Pennock. Bijvoorbeeld met ‘Intersection’ in Kijkduin.

Het object bij de Haagse huishoudacademie dat later is herplaatst op de kruising van de Ieplaan en de Segbroeklaan, bestaat uit twee rechtop staande balken die aan onder- en bovenkant met elkaar verbonden zijn. Het beeld is maar liefst 4 meter hoog en verhoudt zich door de verticale gerichtheid en de strakke, eenvoudige lijnvoering optimaal tot de gebouwen die de binnenplaats omzomen. De iets van elkaar af staande balken fungeren als kader voor een langwerpige open tussenruimte. Ook de (school)gebouwen zijn rechtlijnig en strak vormgegeven. Hetzelfde geldt voor de groenvoorziening op de binnenplaats en de daarbij horende afzetting.

Het latere werk van Pennock is minder minimalistisch en conceptueel. De kunstenaar die van 1962 tot 1967 studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna op de École des Beaux-Arts supérieure in Parijs nog twee jaar extra opleiding voltooide, ontving in 1969 de Buys van Hultenprijs voor jonge beeldhouwers en exposeerde in binnen- en buitenland. Bovendien realiseerde hij tientallen beelden in de openbare ruimte. Constructivistische tendensen zijn altijd beeldbepalend, maar de kunstenaar gaat steeds losser met het constructivistische gedachtegoed om.

Sluiten