Gegevens kunstwerk

Titel

Meisje op stokpaard

Kunstenaar

Rob Pleysier

Jaar

1984

Materiaal

steriet

Afmetingen

h. 250 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Meckelenburgplein, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.051830825119, 4.2371931478157 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Op mistroostigheid kan hij niet betrapt worden. De beelden van de Haagse beeldhouwer Rob Pleysier zijn vrolijk en speels. Dat is sinds het eind van de jaren vijftig onveranderd gebleven. De door hem figuratief en verfijnd weergegeven figuren hebben plezier in wat ze doen. In Den Haag kan iedereen genieten van een dromerig op haar dwarsfluit spelend meisje. Of van de zeemeermin, die van blijdschap beide armen in de lucht steekt. En van de vrouw die door de lucht lijkt te zweven, een vreugdesprong makend.

‘Meisje op stokpaard’ uit 1984 past in deze reeks beelden. Ze vermaakt zich kostelijk, terwijl ze aan de teugels trekt van haar ‘wilde paard’. Met het ene been geheven en het andere aan de grond gaat ze volledig op in haar spel. Pleysier heeft haar vastgelegd op het moment dat alleen zij en haar speelgoedpaard bestaan.

Het beeld is gemaakt van steriet. Deze kunststof heeft twee voordelen: het kan door de kunstenaar zelf worden gegoten en gemakkelijk worden gekleurd. Geeft de kunstenaar steriet een groenbruine bronskleur, dan lijkt het beeld bedrieglijk veel op echt brons. Pleysier heeft dat gedaan bij verschillende van zijn Haagse buitenbeelden. Maar hij heeft ook een kalkachtige kleur toegevoegd. Daardoor, en door de meer strakke vormgeving, lijken sommige van zijn beelden van kalksteen.

Sluiten