Gegevens kunstwerk

Titel

Heklucht

Kunstenaar

Krijn Christiaansen, Jeroen Bruls

Jaar

2005

Materiaal

RVS

Deelcollectie

Intro kunst Ypenburg

Locatie kunstwerk

Adres

Diverse woonhuizen verspreid over Ypenburg, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.040041077622, 4.3709525026855 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Heklucht, hek-lucht. Dit merkwaardig en tot de verbeelding sprekende woord blijkt de naam van een innovatief gebruiksvoorwerp. Vormgevers Jeroen Bruls en Krijn Christiaansen hebben het in 2005 in oplage ontwikkeld voor Kunst aan Huis in Ypenburg. In Heklucht combineerde het duo een fietspomp met een fietsnietje. Twee oer-Hollandse gebruiksvoorwerpen die zij tot hun essentiƫle vorm terugbrachten. Samen kunnen zij bovendien ook als erfafscheiding dienen. Het roestvaststaal waarin het product is vervaardigd, nodigt uit tot gebruik en is tegelijkertijd gemakkelijk in onderhoud. Vanwege de unieke combinatie en de robuuste uitvoering ontving hun product in 2006 dan ook de prestigieuze Dutch Design Award in de categorie Product Openbare Ruimte. In Ypenburg zijn vijf exemplaren van Heklucht geplaatst.

Met hun innovatieve gebruiksvoorwerp wilden Brul en Christiaansen het contact tussen bewoners stimuleren en tegelijkertijd fietsers het comfort bieden om overal in de nieuwe wijk hun band op te kunnen pompen. Daarmee bevindt Heklucht zich niet alleen letterlijk op de grens tussen het openbare en het private, maar zoekt het ook in het gebruik en intentie dat spanningsveld op.

Bruls en Christiaansen, destijds opererend onder de naam Designstudio HiMom, zijn beiden als vormgever opgeleid aan de Design Academy in Eindhoven. Met name Christiaansen is regelmatig actief in de openbare ruimte, waarbij zijn interesse uitgaat naar hoe wij met elkaar de publieke ruimte vormgeven en gebruiken.

Sluiten