Gegevens kunstwerk

Titel

Granito nr. 1

Kunstenaar

Hans Kleyweg

Jaar

1981

Materiaal

steenachtig

Afmetingen

88 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Weigeliaplein, Den Haag

Stadsdeel

Segbroek

GPS gegevens

52.071651299373, 4.2663287000362 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Golvende lijnen en rondingen hebben de overhand. Hier en daar is er een hoekige vorm te bespeuren, maar zijn beelden zijn nooit hard of streng. Ook ‘Granito nr. 1’ van Hans Kleyweg is dat niet. Dit granito beeld uit 1975 staat in het plantsoen van het Weigeliaplein. Granito, niet te verwarren met graniet, is een mengsel van cement en stukjes natuursteen. Nadat dit mengsel in de juiste vorm is gegoten, wordt het geschuurd en gepolijst.

Kleyweg werkt bijna zonder uitzondering in granito. Voor ‘Granito nr. 1’ mengde hij wit cement met marmer. De twee hoofdvormen van de sculptuur neigen in een vloeiende beweging naar elkaar. Je zou er twee figuren in kunnen zien, die elkaar zachtjes willen omhelzen. Wat Kleyweg betreft is iedereen die zijn beelden aanschouwt vrij om zijn of haar fantasie de vrije loop te laten. Daarom geeft hij zijn beelden titels als ‘Variant op ring III’ en ‘Granito nr. 1’. Die abstracte titels zijn bovendien toepasselijk omdat zijn inspiratiebronnen, zoals een duinlandschap of een vrouwelijke tors, sterk op de achtergrond raken als hij aan de slag gaat met zijn kleimodellen.

Kleyweg experimenteert met massa en leegte. In ‘Granito nr. 1’ zien we hem als het ware zoeken naar het gat in de massa. De twee elkaar naderende vormen beschrijven nog net geen volledige cirkel. In zijn latere werk gebeurt dat wel. Dan past hij de ring of cirkel regelmatig als vorm toe; soms aaneengesloten, soms met aan één zijde een kleine opening.

Sluiten