Gegevens kunstwerk

Titel

Echtelijke ruzie

Kunstenaar

Jo Klingers

Jaar

1968

Afmetingen

225 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Noordpolderkade, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.066183271034, 4.3311695978876 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Doorgaans spelen echtelijke ruzies zich binnenshuis af, maar Jo Klingers laat de vlam in de pan slaan op een nogal ongebruikelijke plek. Op een smalle groenstrook langs het water van de Noordpolderkade loopt het behoorlijk uit de hand. Een doormidden gebroken keukentafel, twee op de grond gevallen (in beton uitgevoerde) boterhammen en een lichtblauwe koffiekan zijn de stille getuigen van een hevige twist waarbij de huisraad het moest ontgelden. Iedereen in de buurt wordt door dit beeld fijntjes gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van gebrek aan zelfbeheersing.

Beeldend kunstenaar Klingers heeft van ‘Echtelijke ruzie’ een heus stilleven gemaakt dat vrij nonchalant gecomponeerd lijkt te zijn. Deze aanpak past bij de manier waarop hij als kunstenaar te werk gaat. Hij laat zich graag inspireren door uiteenlopende onderwerpen, variërend van een circusvoorstelling tot landschappen en van motorcoureurs die deelnemen aan de TT in Assen, tot abstracte composities.

Klingers volgde zijn opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien manifesteert hij zich als beeldhouwer, omgevingskunstenaar, tekenaar en illustrator. Naast zijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar heeft hij zich ook beziggehouden met ruimtelijke ordening, architectuur en grafische vormgeving. In zijn kunst gebruikt hij met even veel flair bakstenen en hout als verf en potlood. Zijn werk vertoont invloeden van de vooroorlogse vernieuwingsbeweging Bauhaus en van de Amerikaanse Pop Art uit de jaren zestig. De manier waarop hij naar de dingen kijkt, verraadt een gezonde dosis relativeringsvermogen.

Sluiten