Gegevens kunstwerk

Titel

De Thuiskomst

Kunstenaar

Joop Pellinkhof

Jaar

1988

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Hofzichtlaan, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.09129149142, 4.3666246319799 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Op het gazon, tussen Margarethaland en Mariahoeveplein, aan de Hofzichtlaan staat het beeld ‘De thuiskomst’ van beeldhouwer Joop Pellinkhof. In zijn werk openbaart de kunstenaar een sterke voorkeur voor het werken met staal. In dit specifieke geval gaat het om een combinatie van staal met brons.
Een barokke bronzen vorm die een sterk geabstraheerde menselijke figuur verbeeldt, is verbonden met een fors cilindervormig beeldelement van staal dat aan een stuk van een zuil doet denken. Zowel de zuil als de barokke mensvorm met stevige rondingen staan op een sokkel. Samen vormen ze een twee-eenheid. Deze eenheid van tegendelen ontleent de contrastwerking niet alleen aan het gebruik van verschillende materialen maar ook aan de uiteenlopende manieren waarop die materialen bewerkt zijn.

In dit beeld valt de fascinatie van Pellinkhof op voor het combineren van geometrische en organische vormelementen. Ratio en emotie ontmoeten elkaar in beelden die zowel een natuurlijke als een geometrische component bezitten. De kwetsbaarheid van de geabstraheerde vrouwentors is in ‘De thuiskomst’ verbonden met een strakke cilindervorm.
Ook in ander werk van dezelfde beeldhouwer komen deze tegenstellingen veelvuldig voor. In Den Haag zijn ze op meer plaatsen in de openbare ruimte te zien. Het contrast tussen natuurlijke (of organische) processen en geometrische principes is telkens bepalend. De elementen zijn zodanig met elkaar verbonden dat er een nieuwe eenheid ontstaat waarbij uitersten elkaar aanvullen.

Sluiten