Gegevens kunstwerk

Titel

De lantaarnopsteker

Kunstenaar

Loek Bos

Jaar

2008

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Mallemolen, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.089361331723, 4.3096869269836 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een lenig mannetje met hoge hoed en opwaaiende jaspanden beklimt een smalle ladder om de straatlantaarn aan te steken. Door zijn inspanningen wordt de straat sfeervol verlicht en strijkt een warme gloed langs de gevels van de keurige arbeiderswoningen.

De lantaarnopsteker is allang uit het moderne straatbeeld verdwenen, evenals de biersteker en de kledenklopper. Maar als eerbetoon aan de vroegere bewoners van de huizen rond het Mallemolenplein is de herinnering aan de tijden van weleer nieuw leven ingeblazen door een bronzen beeld van de Lantaarnopsteker. Het beeld van Loek Bos is gemaakt in opdracht van de Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de vereniging. De plaatsing maakte tevens deel uit van de herinrichting van de Mallemolen.

De verbeelding van het oude ambacht was bij Bos in goede handen. De kunstenaar heeft zich gespecialiseerd in het boetseren van herkenbare beelden. Hij is een rasechte modelleur met een scherp oog voor subtiele details en bewegingen. Fietsers, danseressen en fabeldieren zijn geliefde onderwerpen, maar ook ingrediënten uit de klassieke mythologie gebruikt hij opnieuw in zijn sculpturen.

Behalve bronsplastieken maakt de kunstenaar ook penningen en trofeeën in opdracht. Daarnaast manifesteert hij zich als schilder van figuratieve taferelen, waarbij hij steeds de vrijheid neemt om een eigen draai aan de werkelijkheid te geven. Dat doet hij ook in het beeld van de lantaarnopsteker. Hoewel het werk van de ambachtsman niet altijd even aangenaam was, geeft de beeldhouwer er een zwierige en acrobatische wending aan.

Sluiten