Gegevens kunstwerk

Titel

De Doorbraak

Kunstenaar

Kees Verkade

Jaar

1993

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Circusplein, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.110937253703, 4.2833549920654 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Ruim tien jaar voordat het plein bij het Circustheater werd getransformeerd tot beeldenplein, was daar al ‘De Doorbraak’ van Kees Verkade geplaatst en onthuld. Dat gebeurde ter ere van de opening van het verbouwde theater in 1993. In 2004 kreeg het plein er ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het theater vijf blikvangers bij. Evenals de andere kunstwerken die deel uitmaken van de permanente beeldenpresentatie op het Circusplein, werd ook ‘De Doorbraak’ aangekocht door Joop en Janine van den Ende.

Verkade heeft de verwijzing naar het theater heel letterlijk verbeeld in een sculptuur van drie dansende acrobaten die in volle vaart zijn vastgelegd. Gestolde bewegingen komen in het oeuvre van Verkade veelvuldig voor. Hij vereeuwigde de acrobaten op het moment waarop ze loskomen van de aarde. Hun performance wekt de illusie dat het mogelijk is om te zweven. De beeldhouwer onderstreept daarmee dat alles wat in het gewone leven ondenkbaar is, in het theater mogelijk wordt.

Verkade maakt voornamelijk levensechte, goed herkenbare beelden. Hoewel de acrobaten realistisch zijn gemodelleerd, is hun vermogen om te zweven gebaseerd op pure zinsbegoocheling. De hoge pilaar waarop de sculptuur geplaatst is, versterkt de suggestie dat de mannen probleemloos in de lucht kunnen blijven hangen. De bronsplastiek tart de wet van de zwaartekracht.

‘De Doorbraak’ sluit aan bij ander werk van Verkade waarin zijn voorliefde voor verbeelding van sportfiguren doorklinkt. Sport en spel, circus en theater zijn belangrijke inspiratiebronnen. Als geen ander voelt hij de sfeer van het theater en de voorkeuren van het grote publiek aan.

Sluiten