Gegevens kunstwerk

Titel

Cricketspeler

Kunstenaar

Jaroslawa Dankowa

Jaar

1978

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 145 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Van Hogenhoucklaan, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.097194354425, 4.3224652981087 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het beeld ‘Cricketspeler’ van Jaroslawa Dankowa dat als blikvanger fungeert op het terrein van de Haagse Cricket Club (HCC), straalt de dynamiek en beweeglijkheid uit waar de sportman voor staat. In de verbeelding van de cricketspeler zijn volle actie en uiterste concentratie verenigd. De batsman staat klaar om de bal met zijn slaghout te raken en buiten het bereik van de veldpartij te slaan, terwijl hij tegelijk probeert zijn wicket te beschermen. Hij gaat volledig op in zijn sport en in de perfecte beweging die daarbij hoort.

Dankowa, in 1948 gevlucht uit haar woonplaats Sofia, is beeldhouwer geworden op aanraden van haar zuster Stiffany. Die constateerde artistiek talent, dat Dankowa uitbouwde door les te nemen aan de Haagse Vrije Academie.

Het Indisch Monument in Den Haag is zonder twijfel het bekendste monumentale werk van Dankowa. Hoe sterk de situatie van de slachtoffers van de Japanse bezetting ook verschilt met de rol van de cricketspeler, de beeldtaal is in beide gevallen kenmerkend voor Dankowa. De figuren zijn niet gedetailleerd weergegeven. De lichaamsvormen zijn meestal gestileerd en enigszins langgerekt. Dynamiek of dramatiek blijken vooral uit de lichaamshouding.

Sluiten