Gegevens kunstwerk

Titel

Beeldenreeks LaSalle Leidschenveen

Kunstenaar

LaSalle

Jaar

2012

Materiaal

aluminium beschilderd

Deelcollectie

Beeldenreeks LaSalle Leidschenveen

Locatie kunstwerk

Adres

Rietbuurt, De Dijken, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Achter de merknaam LaSalle gaat een kunstenaarsduo schuil: Albert Goederond en Patty Struik. Sinds 1993 werken zij samen veelal aan projecten voor kunst in de openbare ruimte. Bekend zijn hun reliëfs en putdeksels voor de wijk Kattenbroek in Amersfoort (1994). In opdracht van Ontwikkelings Bedrijf Leidschenveen (OBL) in samenwerking met Stroom Den Haag heeft het duo ook voor de wijk De Dijken kunst gemaakt. Sinds mei 2012 is deze wijk in het Haagse Leidschenveen zeven kleurrijke sculpturen rijker.

Waar LaSalle doorgaans nauw samenwerkt met de lokale bevolking, hebben zij het dit keer zonder die betrokkenheid van bewoners moeten doen omdat die er toen nog niet waren. In De Dijken hebben zij vooral uit hun eigen, individuele ervaringen geput. Die hebben zij verbeeld met voor iedereen herkenbare vormen. Door elke hoofdvorm telkens te voorzien van een tegenpool, ontstaan er raadselachtige sculpturen. De eindresultaten hebben zij vervolgens in samenspraak met de landschapsarchitecten verspreid over de wijk in de landschappelijke omgeving ingebed.

Hoewel de beelden stuk voor stuk verschillend zijn, is het wel een samenhangende serie. Zo is er sprake van telkens terugkerende motieven als boomstammetjes, houtnerven, eikenbladen en speelgoed. Alle beelden zijn samengesteld uit de meeste uiteenlopende onderdelen afkomstig uit verschillende tijden en culturen. Al die losse onderdelen zijn als een collage aan elkaar geplakt, in aluminium uitgevoerd en vervolgens van dezelfde serie eenvoudige heldere kleuren voorzien. De detaillering is vooral met de hand gedaan, hoewel het kunstenaarsduo ook veel gebruik heeft  gemaakt van prefab materialen en technieken van industriële productieprocessen.

Groot van formaat zijn hun beelden voor De Dijken nergens. LaSalle kiest voor ‘compact large’. Het duo wil niemand kunst opdringen. De kleur, de vorm en de detaillering zijn echter zo verleidelijk dat voorbijgangers zich geroepen voelen om ook eens dichterbij te gaan kijken.

Sluiten