Gegevens kunstwerk

Titel

Beelden Haagsche Bluf

Kunstenaar

Onbekende kunstenaar

Jaar

2001

Materiaal

brons, natuursteen, metaal

Locatie kunstwerk

Adres

Haagsche Bluf, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0771341, 4.3092557 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Toen in 2000 de City bioscoop aan de Venestraat afbrandde, besloot projectontwikkelaar Geste Vastgoed het achterliggende gebied nieuw leven in te blazen. In het plan werd ook de uit de jaren zeventig stammende Pasadena Passage opgenomen. Er werd een compleet nieuw winkelgebied ontwikkeld, een soort hofje waar oude en nieuwe bouwstijlen samenkomen. Strakke glazen gevels wisselen kopieën van historische façades af. Er staat onder meer een imitatie van de gevel van het Pageshuis uit 1610 aan Lange Voorhout 6, een kopie van het Jugendstilpand dat Bosboom in 1898 aan de Denneweg 56 heeft gebouwd en replica’s van enkele oude gevels uit Delft. Restaurants en terrassen complementeren de winkels.

Ter verfraaiing van de omgeving is ook kunst toegevoegd. In twee van de vier toegangen hangen grote bloemdecoraties van metaal, er staan twee Franse fonteinen, een kleine boeddha, een kopie van de Denker van de beroemde Franse beeldhouwer Rodin en enkele andere sculpturen van onbekende makers.

De naam van dit winkelgebied verwijst naar een typisch Haags toetje. Met suiker luchtig geslagen ei dat door bessensap roze kleurt: Haagsche Bluf.

Sluiten