Gegevens kunstwerk

Titel

Appie

Kunstenaar

Adrie Bruijs

Jaar

2012

Materiaal

Marmer

Locatie kunstwerk

Adres

Appelstraat, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.06622228119, 4.2531692743439 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 november in 2011 is er een bronzen beeld op de Appelstraat geroofd. Die ochtend troffen buurtbewoners alleen een paar voeten op de sokkel aan. De figuur van de jonglerende clown was bruut afgezaagd. Deze ‘Clown’ van beeldhouwer Peter van der Meer stond pas enkele maanden in de middenberm ter hoogte van de winkels. In korte tijd werden er twee bronzen beelden van deze kunstenaar gestolen. Vermoedelijk waren de dieven uit op het brons.

Adrie Bruijs, bewoner van de Vruchtenbuurt, schonk ‘Appie’ om de lege plek die de ‘Clown’ achterliet goed te maken. Appie is een beeld van een jonge jongen in korte broek. Omdat Bruijs hem uit een hoog en smal blok marmer heeft gehakt, is de jongen ook smal en lang geworden. Op een goed moment is Bruijs naast zijn huisartsenpratijk gaan beeldhouwen. Voor zijn plezier. Hij kreeg les van Frans Kokshoorn, bekend van de ‘Fietser’ in het Zeeheldenkwartier. Soms hakt de huisarts totaal abstracte vormen uit steen, een andere keer is er een figuur van mens of dier in te herkennen. Zoals bij ‘Appie’. Het is het eerste beeld dat Bruijs in de openbare ruimte heeft geplaatst.

Zaterdag 10 juni 2012 is ‘Appie’ onthuld. Ondanks het slechte weer die dag onder grote belangstelling van de buurt. Na de ‘Clown’ hebben de bewoners van de Vruchtenbuurt ook ‘Appie’ in hun hart gesloten.

Sluiten