Weer 50 nieuwe beelden erbij!

 

Nu ook kunstwerken Segbroek en Loosduinen online www.bkdh.nl

Vanaf dinsdag 31 augustus kan iedereen via de website Buitenkunst Den Haag(bkdh.nl) ook uitgebreide informatie vinden over de kunstwerken in de stadsdelen Segbroek en Loosduinen. Dan komen er zo’n 50 beschrijvingen bij de ruim 300 die al op de website te vinden zijn. Aan het begin van de zomer lanceerde cultuurwethouder Robert van Asten samen met Alexandra Landré, de nieuwe artistiek directeur van kunstplatform Stroom Den Haag, deze website met achtergrondinformatie over alle kunstwerken die in Den Haag op straat staan. De informatie is net zo toegankelijk als de beelden zelf: 24/7 gratis voor iedereen. Eind 2021 zullen foto’s en interessante achtergrondverhalen van alle meer dan 550 buitenkunstwerken in Den Haag digitaal beschikbaar zijn.

Hemels Gewelf, James Turrell, 1996. Foto: Gerrit Schreurs.

Intersection, Lon Pennock, 1981. Foto: Ralph Kämena.

Puinbal, Donald Duk, 1976. Foto: Ralph Kämena.

Fontein met drie dansende meisjes, Gerard van Remmen, 1960. Foto: Ralph Kämena.

Eyecatchers in de nieuwe stadsdelen

Wie kent het nog niet? Het internationaal geroemde Hemels Gewelf van James Turrell in de duinen bij Kijkduin? Op je rug liggend op de bank, hoofd achterover naar de rand van de krater turen en dan merken dat de hemel een koepel is in plaats van een plat dak: een bijzondere ervaring.

Turrells monumentale sculptuur is niet het enige kunstwerk in Loosduinen dat opvalt. Daar zijn er in dit stadsdeel meer van te vinden. Denk aan de onwerkelijk balancerende rechthoeken van Lon Pennock of de reusachtige Puinbal van Donald Duk. Naast al die abstracte kunst, herbergt Loosduinen ook veel meer herkenbare beelden, zoals Moeder en kind van Peter van der Meer of Meisje op stokpaard van Rob Pleysier. 

De buitenkunstcollectie in Segbroek is behalve prachtige bronzen beelden ook een aantal fraaie monumenten rijk. Dit stadsdeel kent zowel een fontein met Dansende meisjes van kunstenaar Gerard van Remmen als het Monument voor Majoor Thomson van Arend Odé en Charles van Wijk. 

Haagse Buitenkunst online toegankelijk 

Buitenkunst Den Haag is gemaakt in opdracht van de gemeente Den Haag en ontwikkeld in samenwerking met Stroom Den Haag. De website bevat informatie over alle kunstwerken in de stad die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Zo kan iedereen opzoeken van wie dat beeld in de buurt is, wanneer het gemaakt is en wat het betekent. Bovendien is op de site te vinden of er nog meer beelden van dezelfde kunstenaar in de stad staan. Ook handig voor dagjesmensen van buiten de stad en professionals in het kunstenveld. Speciaal voor buitenlandse toeristen en expats is er een Engelse versie. Komende maanden wordt informatie over de kunst uit steeds meer stadsdelen via de website ontsloten.

Sluiten