Op stap in de stad

Nieuwe website ‘Buitenkunst Den Haag’ nodigt uit

lancering donderdag 3 juni 2021

De stad Den Haag bezit een rijke collectie kunstwerken in de openbare ruimte met honderden standbeelden, plaquettes, sculpturen en reliëfs. Informatie over al die werken is vanaf deze zomer te vinden op de website Buitenkunst Den Haag (bkdh.nl), een project van de gemeente in samenwerking met Stroom Den Haag. Alle data per kunstwerk zijn nu samen met informatie over betekenis en locatie online gebundeld en voor iedereen toegankelijk. Het is nu mogelijk om online lekker op stap te gaan in eigen stad of om de informatie als inspiratie te gebruiken voor een zomers uitje. Donderdag 3 juni waren cultuurwethouder Robert van Asten en Alexandra Landré, de nieuwe artistiek directeur van Stroom, de eersten die aan de hand van de nieuwe website een fietstocht gaan maken langs beelden in het Centrum.

 

Ontwerp: The Rodina, techniek: PMS 72 (foto courtesy Stroom Den Haag)

Fotografie: Valerie Kuypers

Gratis openluchtmuseum
De hoeveelheid en diversiteit van kunst in de openbare ruimte van Den Haag is overweldigend. De website biedt tekst en beeld over monumenten van historische figuren als Willem van Oranje, Thorbecke, en Drees Sr., maar natuurlijk ook over het opvallende standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt of het werk The Frog with Umbrella van Karel Appel. De site is dé toegang tot alle informatie over kunst in de openbare ruimte in Den Haag, handig geordend op kunstenaar, tijdvak en soort kunstwerk. Ook is het mogelijk te zoeken op titel of via de plattegrond. Zo kan iedereen zien van wie dat beeld bij hem of haar om de hoek is. Met informatie in Nederlands en Engels is het een prachtige nieuwe ‘tool’ voor de bewoners van Den Haag, maar ook voor toeristen en online publiek.

Ontdek de kunst op straat in Den Haag
Of het nou gaat om Het Schillenpaard in de Schilderswijk of het Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin, we hebben allemaal wel een kunstwerk dat ons dierbaar is of dat ons intrigeert. Met de nieuwe website is eenvoudig te achterhalen wie de kunstenaar is, en of er bijvoorbeeld nog meer beelden van hem/haar te vinden zijn in de stad.

Werk in uitvoering
Stroom Den Haag, verantwoordelijk voor de invulling van het gemeentelijk beleid op het gebied van kunst in de openbare ruimte, is gevraagd om de nieuwe website te beheren. We hebben ons eerst geconcentreerd op de beelden in het centrum. Die staan momenteel op de site (ruim 170). De kunstwerken in de andere stadsdelen komen daar in de loop van de tijd bij. In totaal gaat het om meer dan 550 buitenbeelden verspreid over de stad. Voor vragen, het aanleveren van extra informatie of schademeldingen kunnen gebruikers contact opnemen met Stroom via info@bkdh.nl.

Sluiten