Bijna klaar! Ook kunst Haagse Hout nu online

Website ‘Buitenkunst Den Haag’ weer 50 kunstwerken rijker
Vandaag is ook de kunst uit Haagse Hout, als achtste en laatste stadsdeel, online gegaan. Dat betekent nog eens 50 kunstwerken erbij. In totaal staan er nu 500 beschrijvingen op de website Buitenkunst Den Haag (bkdh.nl). Iedereen kan hier 24/7 gratis achtergrondinformatie over de kunst op straat vinden. De populaire website, die eerder dit jaar werd gelanceerd, dient als handig opzoekmiddel waarbij de informatie net zo toegankelijk is als de beelden zelf. 

André van Lier, Roadline, 1978. Fotograaf: Ralph Kämena.

André Volten, Moderne stad, 1965. Fotograaf: Ralph Kämena.

Rudi Rooijackers, Moeder en kind, 1962. Fotograaf: Ralph Kämena.

Hoogtepunten Haagse Hout
Haagse Hout telt enkele monumentale abstracte beelden die veel impact hebben op de omgeving. Wie kent hem niet, de knalrode sculptuur Roadline van André van Lier? Of het beeld van de internationaal bekende Franse beeldhouwer Jean Arp. Zijn Scrutant l’horizon is opgebouwd uit natuurlijke vormen, terwijl bij het indrukkende werk Moderne stad van André Volten en het imponerende Monument voor Rijkswaterstaat van Joop Beljon alles juist strak en recht is. De kunst in Haagse hout is vol contrasten, want er zijn in dit stadsdeel ook prachtige kleinere bronzen beelden te vinden met traditionele thema’s en huiselijke taferelen als Moeder en kind van Rudi Rooijackers, of een mythologisch verhaal zoals Europa op de stier van Dirk Bus.
Achtergronden Haagse Buitenkunst gebundeld
Kunstcentrum Stroom Den Haag heeft in opdracht van de gemeente een website gebouwd met informatie over alle kunstwerken die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Zo kan iedereen opzoeken van wie dat beeld in de buurt is, waarom het op die plek staat en wat het betekent. Bovendien is erop te vinden of er nog meer beelden van dezelfde kunstenaar in de stad staan. Ook dagjesmensen en professionals van buiten de stad kunnen de website raadplegen. Speciaal voor buitenlandse toeristen en expats is er een Engelse versie. Eind 2021 zullen foto’s en interessante achtergrondverhalen van alle meer dan 550 buitenkunstwerken in Den Haag digitaal beschikbaar zijn.
Sluiten