Gegevens kunstwerk

Titel

St.Michaël

Kunstenaar

Herman van Remmen

Jaar

1947

Materiaal

natuursteen

Afmetingen

h. 195 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Warmoezierstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.074802577541, 4.301646360852 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het was de Rooms-katholieke pater Marijnen die in 1873 aan het Westeinde het Joannes de Deo-ziekenhuis liet bouwen. Hij vond dat in de bestaande ziekenhuizen te weinig aandacht was voor het geestelijk welzijn van de patiënten. Om de bouw van het pand te kunnen bekostigen, ging hij zelf met de pet rond. Decennia later verdween de religieuze insteek langzamerhand. In 1969 veranderde de naam in Westeinde Ziekenhuis. Tien jaar later verhuisde het naar nieuwbouw aan de Lijnbaan en sinds 1998 maakt het Westeinde deel uit van het Medisch Centrum Haaglanden (MCH).

Twee sculpturen herinneren aan de katholieke signatuur die het ziekenhuis oorspronkelijk had. Eén daarvan verbeeldt de aartsengel Michaël. Dit beeld is in 1947 door Herman van Remmen vervaardigd. Zoals uit de tekst op het beeld blijkt, dient het monument als dank aan de aartsengel voor de bescherming van het ziekenhuis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Michaël is oorspronkelijk een beschermengel van het Hebreeuwse volk, later werd hij door het christendom geadopteerd als heilige die streed tegen het kwaad. Dat kwaad werd doorgaans voorgesteld als draak. Van Remmen portretteert de aartsengel als overwinnaar die de draak aan zijn voeten in bedwang houdt met de punt van zijn zwaard.

Herman van Remmen, vader van de bekende Haagse beeldhouwer Gerard van Remmen, was een gelovig man. Als lid van het Genootschap voor R.K. Kunstenaars heeft hij in opdracht van kerken vele sculpturen gemaakt met goed herkenbare en een tikkeltje statische figuren. Precies zoals zijn aartsengel voor het ziekenhuis.

Oorspronkelijk had St.Michaël een plek bij het oude ziekenhuis. Toen dat in 1979 verhuisde naar de Lijnbaan kreeg het beeld een nieuwe plaats onder de overkapping van de entree. Later is het verplaatst naar de achterzijde. Daar staat het gebroederlijk naast het Heilig Hartbeeld in een groenstrook op het parkeerterrein.

Sluiten