Gegevens kunstwerk

Titel

Fix adem vrij

Kunstenaar

David Bade

Jaar

2011

Materiaal

Kunststof

Locatie kunstwerk

Adres

Droogscheerdersgaarde 70, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.038496572094, 4.2698375902824 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Sommigen kunstenaars blijven hun hele leven in hun eigen atelier. Je ziet hun werk pas, als ze het tonen in een museum of galerie. Zo niet David Bade. Hij zoekt de buitenwereld juist op. Veel van zijn werk ontstaat letterlijk in samenwerking met anderen, het liefst mensen die normaal gesproken niet met kunst in aanraking komen. Zo heeft hij op zijn geboorte-eiland Curaçao met geestverwant Tirzo Martha het Instituto Buena Bista opgericht. IBB biedt Curaçaose talenten een gedegen creatieve vooropleiding gekoppeld aan een artist in residence-programma op locatie van een psychiatrisch ziekenhuis.

‘Fix adem vrij’ begon als een percentageopdracht ‘kunst op scholen’, begeleidt door kunstcentrum Stroom Den Haag. Parallel aan een museale tentoonstelling in het GEM ‘Catch of the Day’ organiseerde Bade een serie workshops bij GEMAK, destijds de tentoonstellingsruimte van de Vrije Academie in dezelfde stad. Daar bouwde hij met scholieren van het Hofstede College, studenten van de KABK en (ex)GGZ-cliënten die deelnamen aan het project ‘Anders Bekeken’ uiteenlopende sculpturen. Soms drakenkoppen, dan weer minaretten. Iedereen die het proces wilde volgen, was welkom. Ook om mee te doen.

Uit al die sculpturen en onderdelen heeft Bade er een flink aantal geselecteerd waaruit hij een grote totaalsculptuur heeft opgebouwd. Het resultaat is een typische Bade: geestig, rauw en dynamisch, met veel elementen die voor iedereen herkenbaar zijn. Door dingen die niet direct bij elkaar horen te combineren, plaatst hij kritische kanttekeningen bij het dagelijks leven. Bij Bade struikel je over alle associaties.

In eerste instantie luidde de titel van dit werk ‘Open Air Fitnes Honk’. Later heeft de kunstenaar dat aangepast tot: ‘Fix Adem Vrij’. Nu staat de grote, knalgroene installatie op het binnenplein van het Hofstede College. Het is dé plek voor leerlingen om op te chillen en even vrij adem te halen. Daar wordt driftig gebruik van gemaakt.

 

Sluiten