Zitten, zat, gezeten, nu ga ik staan!

Eerste editie Kunstparade bij renovatie Binnenhof

Van die goedkope, witte plastic stoelen die je over de hele wereld ziet. Eind mei 2023 stonden zo’n 120 stuks vijf dagen lang hoog opgestapeld en aan elkaar vastgebonden met nog veel meer andere soorten stoelen daar tussendoor. De bijzondere stapel bevond zich op het Plein naast het Binnenhof in Den Haag. Pontificaal naast het standbeeld van Willem van Oranje. Tussen de stoelen waren wensen en gedachten te lezen over belangrijke zaken die mensen bezighouden deze dagen: klimaat, vrijheid van meningsuiting, oproepen om naar elkaar te luisteren, liefde te delen in plaats van oordeel en haat.

De sculptuur van stoelen is een tijdelijk kunstwerk van beeldend kunstenaar Tirzo Martha (1965, Willemstad, Curaçao). Tijdens de renovatie van het Binnenhof organiseert Atelier Rijksbouwmeester komende jaren in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag een serie kunstprojecten. Twaalf (inter)nationale kunstenaars zijn er uitgenodigd een tijdelijk werk te maken in de openbare ruimte rond het Binnenhof. Aan Tirzo Martha de eer van Editie 01 van deze Kunstparade.

Fotograaf: Kiem Loon Elvis Chen.

Fotograaf: Tirzo Martha

Voor Martha is kunst vooral géén object dat je koopt en ergens voor de sier neerzet. Kunst gaat over verbeelding en dat is cruciaal voor ons bestaan. Verbeelding betekent bevrijding. Alle mensen hebben dromen, kennen nachtmerries, hebben wensen en idealen. Als kunstenaar re-creëert hij de werkelijkheid om zichtbaar te maken wat we vanzelfsprekend vinden, waar kansen en mogelijkheden liggen. Want hij is ervan overtuigd dat iedereen zelf een bijdrage kan leveren. Zijn projecten maakt hij dan ook altijd samen met anderen. Schoonheid ligt voor hem in mensen zelf.

Voor deze eerste editie van de Kunstparade was de Eerste Kamer aan zet. Die bedacht het thema reflectie. In gesprekken met mensen kwam Martha uit bij stoelen, de zetels waarop Kamerleden plaatsnemen na hun verkiezing. Hoe voelt het om zo’n plaats in te nemen? Hoe kijk je vanaf die positie naar maatschappelijke ontwikkelingen? Hoe kunnen wij als de gemeenschap een bijdrage leveren aan het goed functioneren van zo’n zetel? Wat hem betreft is zitten en plaatsnemen niet iets passiefs. Martha: “Zij (red. Eerste Kamerleden) zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als kamerlid erop zit, dan staan zij hun zetel af aan een ander.” Die beweging ligt in dit kunstwerk besloten.

Om tot de stoelensculptuur te komen organiseerde Martha op zaterdag 27 mei een parade van stoelen. Iedereen was uitgenodigd om met een eigen stoel mee te lopen in een optocht naar het Plein. Ter plekke bouwde de kunstenaar met al die stoelen een sculptuur waar de deelnemers en later ook andere belangstellenden teksten aan toe konden voegen met gedachten die zij als Kamerlid zouden willen bijdragen. Iedereen hoort erbij. Ook Willem van Oranje, de vader des vaderlands getuige het touw dat Martha als een lasso om het standbeeld aanbracht.

Sluiten