Jubileumroute voor Mariahoeve op BKDH.nl

Den Haag, 11 december 2023

 

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de wijk Mariahoeve lanceert Stroom Den Haag op 20 december a.s. een nieuwe kunstroute op de website BuitenkunstDenHaag.nl oftewel BKDH.nl. Het is een fietstocht die je laat ervaren hoe Mariahoeve – een van de belangrijkste wederopbouwwijken in Nederland –  is opgebouwd en welke rol de kunst daarbij speelt. De route kun je online op je smartphone volgen of gratis downloaden om zelf te printen. Speciaal voor het jubileum is de route ook gedrukt op een opvouwbare plattegrond die gratis af te halen is bij het kantoor van het wijkberaad Mariahoeve, de bibliotheek in Haagse Hout, de VVV op het Centraal Station en Stroom Den Haag. Ga erop uit met de feestdagen en verken je eigen stad!

De Haagse wijk Mariahoeve is meer dan 30 buitenkunstwerken rijk. De kunst op de schoolpleinen nog niet meegeteld. De beelden in Mariahoeve zijn grotendeels ontstaan door de zogenoemde percentageregeling. In 1951 bestemde de rijksoverheid 1-1,5% van de bouwsom van nieuwbouw voor kunstopdrachten. Zo hielpen ze kunstenaars aan werk en kregen stad en inwoners er fraaie kunst voor terug.

Dat het gezin destijds als hoeksteen van de samenleving werd gezien, kun je ook aan de bouw van Mariahoeve aflezen; zes buurten die telkens een winkelpleintje hebben voor de dagelijkse boodschappen, scholen dicht in de buurt en volop groen en speelruimte tussen alle flats en woningen in. Zo zijn er ook verschillende bronzen beelden te vinden die een moeder met kind verbeelden. Tegelijkertijd is de opzet van de wijk heel modern en strak. En ook dat zie je in de kunst terug. Bijvoorbeeld in het monumentale werk Zonder titel (Aerobic cubism) van Ferry Simonis.

Nieuwsgierig naar meer kunst in Mariahoeve en de rest van de stad? Kijk dan op BKDH.nl. In opdracht van de gemeente zorgt kunstinstelling Stroom Den Haag voor informatie over alle buitenkunst op straat, op de pleinen en in de parken. Kunst die 24/7 voor iedereen gratis toegankelijk is, net als de informatie op de website. Zo kun je zien van wie het kunstwerk bij jou in de buurt is, wat het is en waarom het daar staat.

Nieuwsgierig? Stap op de fiets en ervaar architectuur, landschap en kunst in Mariahoeve. Of kijk verder op www.bkdh.nl en trek erop uit!

André Volten, Moderne stad, 1965. Fotograaf: Ralph Kämena/courtesy Stroom Den Haag

André Volten, Moderne stad, 1965. Fotograaf: Ralph Kämena/courtesy Stroom Den Haag

Ferry Simonis, Zonder titel (Aerobic cubism), 1989. Fotograaf: Ralph Kämena/courtesy Stroom Den Haag.

Sluiten