Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Koos Flinterman

Jaar

1981

Materiaal

staal

Locatie kunstwerk

Adres

Mandelaplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.064407055602, 4.29568597812937 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In 1981 was de nieuwbouw voor Buurthuis Boerenplein aan het gelijknamige plein gereed. Het nieuwe gebouw werd verfraaid met een kunstwerk: twee muurobjecten van kunstenaar Koos Flinterman. Momenteel is het buurthuis gevestigd aan het Mandelaplein. Geen verhuizing, maar als protest tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime werd het Boerenplein in 1987 omgedoopt in Mandelaplein.
Flintermans kunst van vóór 1983 kan het best worden aangeduid met de term geometrisch abstract. Kenmerken van deze stijl, zoals geometrie, systematiek, constructie en architectuur, zien we terug in de muurobjecten voor het buurthuis. Zo zijn de stalen platen aan de buitenmuur constructies van geometrische vormen. Bij beide is het beeldvlak systematisch onderverdeeld in vier verschillende delen. Deze zijn zo gerangschikt dat er een duidelijk centrum ontstaat, het hart van het kunstwerk, zoals een architect ruimten rond een centrale hal ordent.
Eerder dan de overeenkomsten springen de verschillen tussen beide objecten in het oog. Het ene object is halverwege de muur geplaatst, het andere tegen de dakrand. En terwijl het een is opgebouwd uit vier blauwtinten, bestaat het ander uit vier contrasterende kleuren rood, geel, donkergrijs en blauwgrijs. Misschien minder opvallend, maar geen van de in totaal acht geometrische vlakken is gelijkvormig. Toch horen de kunstwerken zichtbaar bij elkaar en passen de vier vlakken van elk muurobject naadloos in elkaar, als een gebouw met vele kamers.
In 1976 studeerde Flinterman af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem, afdeling architectonische vormgeving. In de jaren die daarop volgden ontving hij talrijke opdrachten. Sinds midden jaren tachtig van de 20e eeuw treedt Flinterman vooral op als curator van tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst. Zo maakte hij diverse keren ‘Vent du Nord’, een expositiereeks van het Institut Néerlandais in Parijs met werk van jonge, pas afgestudeerde Nederlandse kunstenaars.

Sluiten