Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Joop Pellinkhof

Jaar

1987

Materiaal

staal

Afmetingen

75 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Drebbelstraat, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.063065959951, 4.3300874618185 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In de bloembakken aan de Deimanstraat werden in 1987 vier objecten geplaatst van beeldhouwer Joop Pellinkhof. Twee van die objecten zijn inmiddels verdwenen, de andere twee staan er nog. In zijn werk openbaart de kunstenaar een sterke voorkeur voor het werken met staal. Dat valt af te lezen aan een metalen constructie getiteld ‘Verstekte hoeklijn’ dat elders in Den Haag staat. De titel van dat beeld laat niets aan duidelijkheid te wensen over en onderstreept dat de kunstenaar uitgaat van geometrische principes. Hij voegt daar echter wel bijzondere dynamiek aan toe.

De beelden aan de Deimanstraat laten zien dat er ook nog andere fascinaties zijn die een rol spelen in het werk van Pellinkhof. Opvallend is de combinatie van geometrische vertrekpunten met organische componenten. Zo laat één van de beelden in de bloembedden zien hoe een kwetsbare vrouwentors zich losmaakt uit een cilinder.
Ook het andere beeld in het bloemenperk aan de Deimanstraat bestaat uit twee contrasterende elementen. Een strakke paal wordt halverwege onderbroken door een klontering van scherpe stekels. Wie dat wil, kan er een geabstraheerde cactus in zien.

Duidelijk is dat Pellinkhof zich bij het realiseren van deze opdracht heeft laten leiden door het contrast van natuurlijke (of organische) processen en geometrische principes. Hij heeft die twee elementen zodanig met elkaar verbonden dat er een nieuwe eenheid is ontstaan waarbij de uitersten geen fricties meer opleveren maar elkaar aanvullen en compleet maken.

Sluiten