Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Frank Heerema

Jaar

1989

Materiaal

Verzinkt staal

Afmetingen

h. 250 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Juliana van Stolberglaan, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.084044094055, 4.3484167272266 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Aan het eind van de Juliana van Stolberglaan, waar de Schenkkade en de Van Heutzstraat samenkomen, staat dit kunstwerk van de Haagse kunstenaar Frank Heerema. De cirkelvormige beweging van het verkeer rond het pleintje wordt gesymboliseerd door de drie gevouwen, ronde platen staal.

Heerema heeft gestudeerd aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (1971-1976). Een van zijn eerste opdrachten was het beschilderen van een buurthuis in het Schipperskwartier. In zijn driedimensionale werk uit de jaren tachtig van de 20e eeuw zie je vaak cirkelvormen.
Destijds maakten veel kunstenaars omgevingsontwerpen. De toenmalige directeur van de Haagse Academie, Joop Beljon, riep kunstenaars zelfs op te helpen bij het gestalte geven aan de nieuwbouwprojecten en renovatie in de binnensteden. Niet langer moest de kunstenaar een beeld maken waarvoor een ‘leuk plekje’ gezocht moest worden, maar hij diende ‘tekens [te scheppen] die een toegevoegde waarde betekenden voor stad en landschap’.

Heerema is steeds meer vormgever geworden. Zijn kunst in de openbare ruimte is niet langer een autonoom werk dat een relatie aangaat met zijn omgeving, maar is functioneel: toegepaste kunst dus. Zo heeft hij bijvoorbeeld een ontvangstbalie voor een hogeschool te Velp ontworpen.

Rond 2000 zie je steeds vaker dat kunst in de openbare ruimte zodanig is geïntegreerd in de omgeving dat het zijn autonome status verliest. De grens tussen kunst en vormgeving is daarmee veel vager geworden. Een kunstenaar kan er bijvoorbeeld voor kiezen een toegangspoort of een lamp te ontwerpen. De ontwikkeling van Heerema is exemplarisch voor dit fenomeen.

Sluiten