Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Auke de Vries

Jaar

2003

Materiaal

Metaal, beschilderd

Locatie kunstwerk

Adres

Churchillplein, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.093932704703, 4.2839399190491 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het beeld dat de (inter)nationaal bekende Haagse kunstenaar Auke de Vries ontwierp voor het Churchillplein bestaat uit drie elementen die uit het water van de vijver oprijzen en naar het firmament reiken. De ijle vormen houden zich moeiteloos staande in een omgeving waarvan de skyline onder meer wordt gedomineerd door een zone van kantoorgebouwen van internationaal georiënteerde bedrijven en instanties inclusief het World Forum (het voormalige Congresgebouw).

De drie elementen zien er uit als fragiele ruimtelijke tekeningen die gemaakt zijn om spiritualiteit terug te geven aan de omgeving waarin ze staan. De kunstenaar gaat er vanuit dat iedereen die beelden in de openbare ruimte plaatst, zich in zekere zin gedraagt als inbreker. De omgeving is niet meer wat ze vóór de beeldende ingreep was. De Vries wil daar gewetensvol mee omgaan. Met zijn ruimtelijke ingrepen reageert hij min of meer intuïtief op de gegeven omstandigheden.

De drie langgerekte tekenachtige lijnen van staal vormen samen één sculptuur die de strakke orde van de omringende bebouwing verstoort. Aan de verticale ‘lijnen’ zijn vormelementen bevestigd die het beeld meer massa geven. Associaties met een waaier, veertje, mast en andere vormen of voorwerpen liggen voor de hand. Voor de kunstenaar zijn het opheffen van zwaartekracht, de suggestie van gewichtloosheid en herstel van evenwicht belangrijk. Hij werkt met gewichten en contragewichten, volumes, verbindingslijnen en vormen die een raadselachtig referentiekader vertegenwoordigen. De drie beeldelementen proberen ieder voor zich op één been te staan. Samen maken ze volgens de kunstenaar deel uit van een hechte familie van betekenissen.

Sluiten