Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Per Kirkeby

Jaar

2013

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 6 m

Locatie kunstwerk

Adres

Turfmarkt, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.079301563123, 4.3215091436554 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Om duizelig van te worden! Als je bij het hekwek van Turfmarkt 147 omhoogkijkt, lijkt er geen eind te komen aan de twee verfijnde, ranke torens die hier staan. Ruim 140 meter hoog zijn de panden waar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie in het najaar van 2013 hun nieuwe onderkomen vonden. Destijds was dat het grootste kantoorgebouw van Nederland. Door de beperkte afmetingen van het perceel moest architect Hans Kollhoff wel flink de hoogte in. Zie daar als kunstwerk maar eens tegenop te boksen. Toch slaagde Per Kirkeby daar met zijn monumentale bronzen sculptuur bijzonder goed in.

Voor deze percentageregelingopdracht in de voortuin van de twee ministeries realiseerde de internationaal bekende Deense kunstenaar een monoliet die niet alleen door de schaal, maar vooral ook door de vorm goed staande weet te houden. Het diepzwart gepatineerde gevaarte heeft iets mysterieus met zijn grotachtige opening aan de voorzijde. Aan de achterkant roept de textuur associaties op met afgegraven aardlagen en stukken rotsblok. Ook zijn er in het brons fragmenten te ontdekken die doen denken aan architectuur.

Oorspronkelijk opgeleid tot geoloog vormt Kirkeby’s levenslange fascinatie voor de aarde een rode draad in zijn omvangrijke oeuvre. Hij opereert structureel op de grens tussen natuur en cultuur. In zijn landschappen boetseert hij met verf de aardlagen die hij in de natuur aantreft. Zijn bronzen beelden weerspiegelen eveneens de natuur, maar in zijn beroemde baksteensculpturen weerklinken zowel de traditionele Deense architectuur van baksteenhuizen (Huset) als de bouwkundige structuren van Maya-ruïnes. Het zijn de oerkrachten van mens en natuur die hem aantrekken en die hij met grote gebaren voelbaar maakt. Zo ook in deze reusachtige brons in Den Haag, dat een van zijn laatste en zeker zijn meest monumentale sculptuur ooit is.

 

Sluiten