Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Dicky Brand

Jaar

1990

Materiaal

plaatstaal, beschilderd

Afmetingen

h. ca. 10 m

Locatie kunstwerk

Adres

Tussen Oranjebuitensingel en Rijnstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.080168111769, 4.3225533246063 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Soms contrasteert kunst in de openbare ruimte met zijn omgeving. Een andere keer harmonieert het er juist mee. Voor dat laatste koos de Adviesgroep Beeldende Kunst die zich eind jaren tachtig van de vorige eeuw bezig hield met de uitvoering van de percentageregeling bij de nieuwbouw van het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Pal naast het Centraal Station in Den Haag had architect Jan Hoogstad daarvoor een nieuw onderkomen ontworpen. Daarin voeren heldere vormen, een transparante constructie, consequente maatvoering en symmetrie de boventoon. Daarom diende de kunst er vooral concreet te zijn, met de nadruk op de vorm en zonder al te veel emotie.

De Rotterdamse kunstenaar Dicky Brand kreeg de opdracht een beeld te maken voor de meest zichtbare plek: de onderdoorgang waar zich tevens de entree bevindt. De commissie koos Brand onder andere omdat zij in haar sculpturen tegelijkertijd de binnen- én buitenkant laat zien. Geheel in lijn met haar overige opdrachten en vrije werk realiseerde zij voor het voormalige VROM een fors geometrisch abstracte sculptuur uit beschilderd plaatstaal. Het reikt met zijn bijna tien meter lengte tot de derde verdieping van het gebouw.

De hoofdvorm van het beeld is een paarse ellips. Deze vorm doet denken aan een zaaddoos of blad en verwijst daarmee impliciet naar het milieu, een van de drie beleidsterreinen van VROM. In die ellips bracht Brand een kruisvorm aan, die op zijn beurt refereert aan ruimtelijke ordening, een andere tak van dit ministerie. In het kruis bevindt zich een goudkleurige piramide. Met deze vorm wil de beeldhouwer associaties oproepen met (punt)daken van huizen en met volkshuisvesting. De manier waarop de kunstenaar de drie verschillende vormen samenbracht, zegt tenslotte iets over hoe de beleidsterreinen zich rond 1990 tot elkaar verhielden. Volkshuisvesting viel binnen ruimtelijke ordening en samen werden zij omvat door milieubeheer.

Sluiten