Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Jan Snoeck

Jaar

2003

Materiaal

Keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

Bocht van Guinee, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.07408701533, 4.3199802288361 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

“De essentie van mijn werk is het poëtische karakter en verder wil ik de dingen absoluut niet gewichtiger maken dan ze zijn”: die uitspraak deed Jan Snoeck in een tentoonstellingsbrochure van kunsthandel Smelik & Stokking in 2001. Zijn sterk vereenvoudigde mensfiguren in felgekleurd keramiek zijn geliefd in Den Haag en de rest van het land. Je komt ze regelmatig tegen. Ook op het binnenplein van wooncomplex De Croissant, dat de Belgische architect Charles Vandenhove in 2003 voor Den Haag heeft ontworpen. Zoals de naam al doet vermoeden, doet de vorm van het gebouw – in de verte – denken aan een croissant. Lage zijkanten, een hoger oplopend midden en een ronde vorm. Daardoor ontstaat er een beschut binnenplein.

Dat er kunst op het binnenplein kwam te staan, is te danken aan de Nieuwe Stad Prijs die dit wooncomplex voor senioren in 2003 won. Deze prijs heeft de gemeente Den Haag van 1996 tot 2009 jaarlijks uitgereikt aan het beste stadsvernieuwingsproject. Het geldbedrag van de prijs konden de bewoners naar eigen keuze besteden voor iets extra’s bij het project. De voorkeur ging uit naar een kunstwerk van Jan Snoeck.

Aan het begin van het millennium maakte hij in zijn werk net een nieuwe ontwikkeling door. Naast zijn wormachtige mensfiguren vervaardigde hij steeds vaker ook monumentale menhirachtige zuilen waarin geen mensfiguur valt te ontdekken. Wel kerfde hij er lijntekeningen van eenvoudige figuren in. De ruimtelijke vorm werd dus drager. De tekeningen zelf doen sterk denken aan hiërogliefen. Dit werk aan de Bocht van Guinee is het enige beeld van Snoeck in Den Haag met een dergelijke gedetailleerde tekening.

Sluiten