Gegevens kunstwerk

Titel

Zonder titel

Kunstenaar

Huub Hierck

Jaar

Eind jaren 60

Materiaal

Staal

Deelcollectie

Intro Zuiderpark

Locatie kunstwerk

Adres

Zuiderpark, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.052504618522, 4.2861623226845 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Ik werk graag aan verschillende projecten tegelijk. Het ene inspireert mij vaak tot een vondst op ander gebied.’* Bij afwisseling en diversiteit was de Haagse kunstenaar Huub Hierck in zijn element. Hij maakte wandtapijten, schilderijen, plastieken, reliëfs en monumentale beelden. Werken in uiteenlopende disciplines betekende ook: uit de voeten kunnen met een keur aan materialen, zoals textiel, verf, koper, keramiek, staal, polyetheen en hout.

In het Zuiderpark staat een beeld van Hierck dat is opgebouwd uit geometrische metalen platen. Tijdens een renovatie van het park in 2000 vonden medewerkers van de gemeente het kunstwerk tussen bomen en struiken van een groenstrook die moest verdwijnen. Daarom kreeg deze vondeling een plek bij de grote vijver.

Wanneer het exact is gemaakt, is niet helemaal duidelijk. Maar als je naar Hiercks kleinere beelden uit eind jaren zestig kijkt, dan kan het in die periode vervaardigd zijn. Een beschrijving van een abstracte plastiek van Hierck in de hal van Shell-Gebouw Oostduin wijst ook in die richting: ‘Als grondvormen gebruikte hij [hier] het prisma en het onregelmatige viervlak.’* Precies dezelfde vormen paste Hierck toe in het beeld in het Zuiderpark. Het geheel balanceert op de punt van een piramide, als een balletdanseres op één spitz. Abstract, en toch kan de kijker er een figuur in zien, die op een been staand de armen achter zich omhoog strekt en het hoofd neerwaarts beweegt.

Om de kost te verdienen speelde de jonge Hierck in een jazzband. Maar dat gaf hem niet het plezier dat hij in tekenen en schilderen had. Bevriende kunstenaars stimuleerden hem lessen op de Haagse Academie van Beeldende Kunst te volgen. Zijn schilderijen bevinden zich onder andere in de collectie van Kunstmuseum Den Haag. Bekendheid verwierf Hierck echter vooral met zijn werk in de openbare ruimte, zoals beelden en wandreliëfs veelal in een abstracte beeldtaal.

*beide citaten uit ‘Olie’ (Koninklijke Shell), oktober 1969

Sluiten