Gegevens kunstwerk

Titel

Zon

Kunstenaar

Aart van den IJssel

Jaar

1961

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 75 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Gradaland 3-5, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.097174576008, 4.3634483136002 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Aan de muur van de Kennedyschool prijkt een vlammende zon in brons. De krachtige, beweeglijke stralen waaieren uit vanuit twee in elkaar geplaatste cirkels. In het Zuiderpark staat een evenzo sterk schitterende, en tot in detail uitgewerkte zon. Oorspronkelijk stond dit beeld bij een school. Kennelijk vond de Voorburgse kunstenaar Aart van den IJssel de zon als thema passen bij het elan van de jeugd. Stralend, vrolijk en uitbundig.

Opgeleid als klassiek beeldhouwer in steen lukte het Van den IJssel in de jaren vijftig van de vorige eeuw steeds minder goed zijn ideeën in dat materiaal weer te geven. Het knippen, snijden, zagen, lassen en solderen van metalen draden en platen lag hem veel beter. In die tijd was dat een tamelijk nieuwe manier van werken. Overigens kreeg Van den IJssel als keramist ook veel opdrachten. Na de oorlog was er grote behoefte aan decoratie van nieuwe gebouwen. Van den IJssel maakte keramische reliëfs en beelden voor gebouwen in het hele land, waaronder veel scholen.

Tot zijn oeuvre behoren vogels, paarden, insecten, kruisen, ruiters, zonnen, machientjes op wielen – variërend van brons, ijzer, messing tot bladgoud. Van den IJssel verbeeldde in metaal talloze onderwerpen, maar centraal staat de natuur, die hem mateloos fascineerde. Kort getypeerd is het werk figuratief, fantasierijk en expressief. Ook is de term ‘surrealistisch’ met het werk verbonden. Dit hangt zonder meer samen met Van den IJssels stijl. Opgebouwd uit platen metaal lijken mens en dier gepantserd, of zijn dat daadwerkelijk. Ze zien er vervaarlijk uit, zelfs onwerkelijk, net als zijn sterk uitvergrote sprinkhanen en libelles. ‘Kwetsbaar gepantserd’ is de poëtische titel van een publicatie over het werk van Van den IJssel, geschreven door kunsthistoricus Saskia Gras. In het pantser zit agressie, maar het dient ook ter bescherming van het kwetsbare.

Sluiten