Gegevens kunstwerk

Titel

Zittende Tapijten

Kunstenaar

Marijke Gémessy

Jaar

2011

Materiaal

Keramiek

Afmetingen

lengte 55 m

Locatie kunstwerk

Adres

Falckstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.069034977139, 4.3165073534424 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In de Schilderswijk tussen de Falck-, Koninginne- en Naaldwijksestraat bevindt zich een groen stadplein: het Fakonahof. Kinderen uit de buurt kunnen er spelen met speelgoed verkrijgbaar in een paviljoentje dat er uitziet als een uitvergrote gouden kroon middenop het plein. Even zitten voor een gezellig praatje kan er ook. Daarvoor staat aan de rand van het stadsplein ter hoogte van de Falckstraat een enorme bank. Met zijn lengte van maar liefst 55 meter biedt hij ruimte genoeg voor iedereen.

Deze bank is gemaakt door kunstenaar Marijke Gémessy. Net als veel van haar werk is ook dit monumentale zitelement gemaakt van kleurrijk keramiek. Geïnspireerd op de samenstelling van de bevolking in deze wijk versierde Gémessy de bank met achttien verschillende kleden met uiteenlopende patronen. Geen echte kleden van stof, maar prints op keramische tegels met randen van porselein. Door de kleden doet de bank denken aan de lage zitjes van tapijten en kussens die je in Turkije en Marokko tegenkomt en waar je uitgenodigd wordt om thee te drinken.

Hoewel Gémessy als schilder afstudeerde aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, heeft zij al gauw de stap naar keramiek gemaakt. Zo is zij direct na haar studie actief geweest als porseleinschilder bij de beroemde Delfts blauw-fabriek De Porseleinen Fles in Delft. Terugkerende thema’s in haar werk zijn dierenleed, overconsumptie en een verlang naar vervlogen tijden. In veel van haar sculpturen combineert ze gevonden materialen met keramiek. Sinds 1990 voegt zij daaraan regelmatig neon toe. Karakteristiek is bovendien haar fascinatie voor Byzantijnse en moderne mozaïek. Die fascinatie is zeker ook in haar monumentale werken in de publieke ruimte terug te vinden. Dat kun je aan deze meterlange bank goed zien.

Sluiten