Gegevens kunstwerk

Titel

Z.T. (Buizenplastiek)

Kunstenaar

Jan Snoeck

Jaar

1957

Materiaal

Metaal, beschilderd

Locatie kunstwerk

Adres

Zuidlarenstraat, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.051483645971, 4.2694384455772 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Dit schoolgebouw werd in 1957 geopend als HBS Zuiderpark. Architect was Sjoerd Schamhart. Hij maakte een licht en functioneel gebouw, geheel in de stijl van die tijd. Destijds kregen veel kunstenaars een opdracht om het gebouw te verfraaien. Zo ook Jan Snoeck. De architect vroeg hem iets te doen met het ontluchtingsrooster van de kelder van de school. Snoeck moest direct aan pijpen en buizen denken. Zo ontstond dit beeld opgebouwd uit verschillende soorten buizen van uiteenlopende diktes en lengten.

Met al zijn buizen had het kunstwerk van Snoeck wel iets weg van de Russische Spoednik-raket die in hetzelfde jaar werd gelanceerd. In de volksmond werd het daarom al gauw de ‘Snoecknik’ genoemd. Juist door dat materiaalgebruik is deze buizenplastiek binnen het oeuvre van Snoeck een vreemde eend in de bijt. Daarover zei de kunstenaar in een interview in ‘Goede sier gemaakt’, een boek over wederopbouwkunst in Den Haag Zuidwest: “De vorm van de buizen lag vast, ik kon alleen variëren in doorsnede, lengte en kleur. Ik was dus genoodzaakt indirect te werken”. Terwijl Snoeck nu juist bekend staat om de vrije, organische manier waarop hij vormen maakt. Begin jaren zestig koos hij voor klei, een materiaal waarmee hij direct aan de slag kon. Alles wat hij met het materiaal doet, is zichtbaar in de vorm die daaruit ontstaat. Dat geldt niet voor de buizenplastiek. Daar is het materiaal een stuk weerbarstiger. En dat zie je terug in het eindresultaat.

De kleuren zwart, wit en helder blauw die Snoeck voor zijn buizen koos, had hij afgeleid van het schoolgebouw zelf. Een vrolijk geel zoals dat later veelvuldig in zijn werk aanwezig is, ontbreekt hier nog. Bij de renovatie van het pand in 2010 zijn de meeste kunstwerken ook onder handen genomen. Vanwege aantasting door roest is de ‘Snoecknik’ zelfs geheel gereconstrueerd.

Sluiten